Poate DNA să „spargă” WhatsApp?! Pentru autorități, comunicațiile criptate nu mai sunt un secret

Poate DNA să „spargă” WhatsApp?! Pentru autorități, comunicațiile criptate nu mai sunt un secretSursa foto. EVZ

DNA a anunțat că se dotează cu aparatură de interceptare de ultimă generație. Vor putea procurorii să asculte și convorbirile criptate, precum apelurile vocale prin WhatsApp? E o întrebare la care nimeni nu poate răspunde deocamdată, dar important este că acest lucru este posibil.

Un comunicat oficial anunță că DNA a semnat un contract în valoare de 2,8 milioane de lei fără TV pentru un sistem de interceptare extrem de performant. Contractul a fost semnat cu compania Cellphone Group Impex, cu care, de altfel, au mai colaborat și în trecut.

Sistemul multifuncțional de interceptare pe care DNA îl va cumpăra valorează peste 2,8 milioane de lei fără TVA și include chiar și un autovehicul SUV 4x4, precum și serviciile de instalare și configurare aferente. Întregul sistem va fi livrat până la finalul lunii curente.

DNA a fost nevoită să facă astfel de achiziții după ce Curtea Constituțională a decis că nu mai poate să folosească, legal, dotările tehnice ale SRI.

Supravegherea mobilă: E incredibil ce se poate face azi!

Ceea ce atrage însă atenția la acest anunț este exact mașina, care vine la pachet cu restul tehnicii de interceptare. Pentru că o astfel de unitate mobilă este folosită, de obicei, pentru ca cei care vor să intercepteze să poată să stea la distanță mică de persoana vizată.

Un astfel de sistem de interceptare a comunicațiilor criptate a stârnit un imens scandal în Statele Unite, unde mai mulți giganți ai tehnologiei s-au alăturat unui proces contra unei firme israeliene.

Companii precum Google, Microsoft, Cisco Systems și alți giganți BigTech cer unei instanțe americane să refuze imunitatea pe care o are o companie israeliană numită NSO Group. Aceasta este acuzată de distribuirea de programe spion și activități ilegale de supraveghere cibernetică.

Breșa de securitate a WhatsApp. Convorbirile criptate pot fi sparte!

Aplicația de mesagerie WhatsApp a identificat, în mai 2019, o lacună de securitate care a permis celor care dețineau „cheia” să instaleze programe spion pe telefoane folosind funcția de apel obișnuită a aplicației, scria Financial Times.

Programul-spion reușea să pătrundă în telefonul vizat fără ca proprietarul dispozitivului să accepte apelul. La câteva minute după ce atacatorul iniția apelul „telefonul-țintă începea să-și dezvăluie conținutul criptat”. Publicația financiară scria că NSO Group, o firmă israeliană de securitate cibernetică, se află în spatele exploatării breșei de securitate a aplicației criptate aparținând Facebook.

NSO Group este una dintre cele mai misterioase companii tech și a fost creată în Israel în 2010. Ea vinde cu zeci de milioane de dolari, către guverne din toată lumea, soluții care permit spiona persoanelor pe care le consideră incomode, scrie Threatpost.

Procesul din SUA. Ce este „Pegasus” și cum poate accesa WhatsApp

Subsdiara Facebook, WhatsApp, a primit susținere în procesul său împotriva NSO Group. Cazul ajuns în instanță își propune să tragă la răspundere compania israeliană pentru distribuirea unui soft complex de spionaj, Pegasus, pe serviciul de mesagerie WhatsApp. Acesta plasa un spyware pe telefoanele jurnaliștilor și ale unor activiști pentru drepturile omului.

NSO Group a respins acuzațiile. Dar unele dintre cele mai importante companii tehnologice globale, precum Google, Microsoft, Cisco Systems, VMWare și GitHub, dar și „Internet Association”, care reprezintă interesele unor actori precum Amazon, Facebook și Twitter, au intervenit în proces prin procedura de amicus curiae.

Lor li s-a alăturat și „Electronic Frontier Foundation”, care spune că nu e vorba doar de un război al giganților tehnologici, ci de o realitate care are implicații profunde asupra a milioane de utilizatori de internet și a tuturor cetățenilor lumii.

Furnizor pentru actori statali, servicii secrete și poliție

Apărarea NSO Group s-a concretizat printr-o cerere de imunitate, motivată prin faptul că livrările companiei israeliene merg către guverne și autoritățile de aplicare a legii, cu scopul de a preveni activități infracționale sau de a putea găsi victimele unor dezastre naturale.

„Electronic Frontier Foundation” susține, în contradictoriu cu NSO Group, că este o problemă larg răspândită complicitatea dintre corporații și guverne în încălcarea drepturilor omului. Iar alți intervenienți în proces arată că acordarea de imunitate unei astfel de companii ar încuraja folosirea ilegală de tehnici de spionaj.

Colaborarea DNA - Cellphone Group Impex, mai veche

Acesta nu este primul contract de o asemenea valoare pe care DNA îl încheie cu această firmă. Direcția Națională Anticorupție a mai lucrat și în trecut cu această companie.

În anul 2018, DNA încheia un contract de 3,6 milioane de lei cu TVA inclus cu firma celor doi israelieni. Pe atunci se achiziționau echipamente de comunicații cum ar fi aparate audio și video de înregistrare, folosite cel mai probabil în filaje sau misiuni. Alături de ele au fost cumpărate și mai multe sisteme de telecomunicații.

În data de 6 aprilie 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a publicat anunțul pe SEAP (Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice), achiziția fiind finalizată în 25 mai, printr-o licitaţie restrânsă.

Compania Cellphone Group Impex a luat naștere în 1996 și are ca obiect de activitate “alte activităţi de servicii informaţionale”. Cei doi asociați care se află la conducerea firmei sunt doi cetăţeni israelieni, Arie Beizer, născut în URSS și Gil Youssef Cooper, născut în Israel.

Nu se știe în detaliu ce poate să facă noul sistem cumpărat de DNA, dar după cum afirmă cămpania NSO Group, pentru autorități nici comunicațiile criptate, precum cele oferite de WhatsApp, nu mai sunt un secret, ci pot fi interceptate oricând.

Ne puteți urmări și pe Google News