Sindromul Breivik atinge SUA. Ce ascund bizarele tatuaje ale protestatarului cu coarne din Capitoliu

Sindromul Breivik atinge SUA. Ce ascund bizarele tatuaje ale protestatarului cu coarne din Capitoliu

Una dintre imaginile definitorii ale protestelor de la Capitoliu rămâne cea a bărbatului fără cămașă, plin de tatuaje, cu față pictată în culorile drapelului SUA. Cu a sa căciulă de blană, cu coarne.

Sindromul Breivik atinge SUA. Ce ascund bizarele tatuaje ale protestatarului cu coarne din Capitoliu.

Imaginea lui a făcut înconjurul planetei. Numele bărbatului e Jake Angeli și are poreclele QAnon Shaman sau QShaman. Chipul său pare să întruchipeze perfect absurdul preluării de către protestatari a Congresului american, arată o analiză NationalInterest.

Cum se manifestă sindromul Breivik

Un lucru care ar trebui să arate foarte clar unde se află politica lui Angeli sunt tatuajele sale. Pe trunchi are un ciocan mare al lui Thor, cunoscut sub numele de Mjölnir, și ceea ce pare a fi Yggdrasill, arborele gigantic al lumii în mitologia norvegiană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mjölnir este un simbol care pare să fi fost folosit de adepții originali ai sistemului de credințe norvegiene pentru a invoca protecția zeului Thor. Acest simbol arhetipal este regăsit sub diverse forme de stilizare în legendele mai multor popoare nordice.

Yggdrasill este frasinul uriaș care susține cosmosul nordic, ramurile sale ajungând în tărâmurile cerului, inaccesibile oamenilor, iar rădăcinile în tărâmul subteran al morților. Spre deosebire de Ciocanul lui Thor, acesta a fost descris rareori de vikingi.

Deasupra acestor tatuaje care au un loc central în mitologia nordică este una și mai controversată. Înfățișează o valknut, simbol format din trei triunghiuri interblocate. Și care apare pe două pietre din epoca vikingilor din Suedia, sculptate cu scene din mitologia nordică, inclusiv piatra Stora Hammars I de pe insula Gotland.

Legătura dintre sindromul Breivik  și Odin

Semnificația originală a simbolului este neclară, dar apare în imediata apropiere a lui, Odin, zeul suprem în mitologia nordică. Deoarece Odin este strâns legat de războinicii căzuți la Valhalla, valknut poate fi un simbol al morții în luptă.

Oricare ar fi semnificația sa originală, a fost folosit în timpuri mai apropiate de diferite grupuri neo-păgâne. Și de adepți ai supremației albe, ca mesaj codificat al credinței lor în lupta violentă.

Angeli susține că poartă acest costum bizar pentru a atrage atenția asupra lui. Dar există cu siguranță și un alt motiv. El vrea ca aceste tatuaje să fie văzute.

Mulți oameni au tatuaje similare în care își exprimă credința neo-păgână, moștenirea scandinavă sau interesul pentru mituri. Dar acum este clar că aceste simboluri au fost cooptate și de mișcarea de extremă dreapta care ia amploare în lume. Un indiciu ar fi un tatuaj mai puțin vizibil pe umărul stâng a lui Angeli. Pe care inclusiv arheologul Kevin Philbrook Smith îl consideră a fi o versiune a Sonnenradului sau a Roții Solare. Simbolul „Soare negru” a fost un tip de roată solară utilizată de neonaziști în Germania postbelică. Adesea conține o svastică sau alt simbol al urii.

Ce este cu aceste simboluri codificate

Toate aceste simboluri „codificate”, și altele recent împrumutate din mitologia nordică, sunt și mai greu de identificat. Sky TV a anulat recent un reality show după ce telespectatorii s-au plâns că un concurent era acoperit de tatuaje cu conotații de extremă dreaptă. Dar dacă anumite simboluri sunt greu de observat pentru publicul larg, acestea sunt binecunoscute de adepții mișcării supremației albe.

După masacrul din Norvegia, din 2011, comis de Anders Breivik, care și-a numit armele după armele zeilor nordici, și după masacrul din Christchurch, săvârșit de Brenton Tarrant, cu aluziile sale la Valhalla, ar trebui văzut mai bine cum poate fi contracarat extremismul, notează NI.