Saab va construi în premieră roboți subacvatici! Minele Multi-Shot nu vor mai fi o problemă. FOTO

Saab va construi în premieră roboți subacvatici! Minele Multi-Shot nu vor mai fi o problemă. FOTO

Saab va construi în premieră roboți subacvatici. Compania suedeză va livra vehicule subacvatice cu scopul de a neutraliza minele multi-shot (MuMNS) de la distanţă.

Saab a semnat un acord evaluat la 300 de milioane de coroane suedeze (37 de milioane de dolari SUA). Saab va livra vehicule subacvatice autonome pentru forțele navale britanice și franceze. Scopul acestor roboţi contruiţi de Saab este de a neutraliza minele multi-shot sau MuMNS. Robotul este un vehicul controlat de la distanță capabil să inspecteze tot felul de mine și să le neutralizeze. Roboții Saab pot transporta trei astfel de încărcături, ceea ce înseamnă că mai multe mine pot fi pregătite pentru detonare într-o singură cursă.

Saab va furniza neutralizatorul de mină pentru programul anglo-francez MMCM

Compania se așteaptă să livreze primele vehicule către Thales din Franța, care gestionează programul binational în calitate de contractant principal, în 2022.

Organizația Paneuropeană pentru cooperarea comună în domeniul armamentului gestionează efortul în numele Franței și Regatului Unit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Saab: MuMNS poate neutraliza trei mine fără a fi nevoie să revină la suprafață

„Suntem mândri să anunțăm primii noștri clienți ai MuMNS”, a declarat Görgen Johansson, șeful filialei Saab Dynamics, într-o declarație.

„Este un mare succes să oferim capabilități care să permită acestor roboţi să efectueze operațiuni sigure și mai eficiente, deoarece operatorul poate neutraliza mai multe mine maritime de la distanță sigură”.

Programul anti-mină francez și britanic este cuprins în Tratatul Lancaster House din 2010 între cele două țări. Lucrările de studiu inițiale au început în 2015.

Pe lângă vehiculul Saab, există alte cinci tehnologii care completează pachetul MMCM, inclusiv roboți și senzori suplimentari. Producătorii includ companii ECA, ASV și Thales.

Neutralizatorul de mină are o adâncime operațională de 300 m și cântărește 415 kg.

MuMNS cuprinde un vehicul subacvatic comandat de la distanță (ROV), până la trei încărcături de neutralizare a minelor, o unitate de suprafață, sistem de lansare și recuperare (LARS), troliu fixat și poziție de control, potrivit celor relatate de defensenews.com