Coronavirus: UE a comandat 300 de milioane de noi doze de vaccin Pfizer-BioNTech

Coronavirus: UE a comandat 300 de milioane de noi doze de vaccin Pfizer-BioNTech

Coronavirus: UE a comandat 300 de milioane de noi doze de vaccin Pfizer-BioNTech . Asta ce în SUA s-au înregistrat 4.000 de morți într-o singură zi;. În Marea Britanie se fac teste obligatorii pentru toate persoanele care sosesc din străinătate

Cazurile de coronavirus la nivel global au depășit 88 de milioane, cu o creștere de trei milioane de infecții în numai patru zile, potrivit Universității Johns Hopkins din SUA. Universitatea americană susține că infecțiile din întreaga lume sunt în prezent peste 88 de milioane, cu aproape 1,9 milioane de morți, spre deosebire de 85 de milioane de infecții și 1,8 milioane de decese, în 4 ianuarie 2021.

Coronavirus: UE a comandat 300 de milioane de noi doze de vaccin Pfizer-BioNTech

Regatul Unit al Marii Britanii introduce teste obligatorii pentru COVID-19 pentru toate sosirile internaționale, în încercarea de a reduce răspândirea noilor variante ale virusului, a anunțat Ministerul Transporturilor.

De la începutul săptămânii viitoare, toți călătorii provenienți din străinătate vor fi obligați să prezinte un test negativ. Va trebui să fie efectuat cu până la 72 de ore înainte de plecare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pasagerii care nu respectă norma, vor trebui să plătească o amendă de 500 de lire sterline. "Odată cu apariția de noi tulpini ale virusului la nivel internațional, trebuie să luăm măsuri de precauție suplimentare", a declarat secretarul din Ministerul Transporturilor, Grant Shapps.

"Împreună cu actuala perioadă obligatorie de autoizolare pentru pasagerii care se întorc din țări cu risc ridicat", testele efectuate înainte de plecare vor oferi o linie de apărare suplimentară", a adăugat Shapps.

Anunțul urmează deciziei recente de suspendare temporară a călătoriilor din și înspre Africa de Sud.

Marea Britanie, din lockdown în lockdown

Confruntată cu o creștere accentuată a infecțiilor cu coronavirus, propulsată de noua tulpină, Marea Britanie a intrat într-un lockdown rigid. Școlile și magazinele neesențiale vor fi închise timp de cel puțin șase săptămâni. Asta după ce măsurile anterioare nu au reușit să oprească creșterea bruscă a cazurilor.

Marea Britanie a înregistrat, joi, încă 1.100 de decese, a doua cea mai mare valoare de la vârful primului val, din aprilie anul trecut.

Conform noilor reguli, toți pasagerii care sosesc din țări care nu sunt incluse pe lista guvernamentală a coridoarelor de călătorie vor trebui să se autoizoleze timp de zece zile, indiferent de rezultatul testului Covid.

"UE a ajuns la un acord cu Pfizer-BioNTech pentru a primi 300 de milioane de noi doze de vaccin împotriva COVID-19. Se ajunge astfel la o comandă totală de 600 de milioane de doze".

Declarația vine de la președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, care a avut loc într-o conferință de presă. Asta înainte de a adăuga că "o strategie de vaccinare înseamnă că trebuie stabilite priorități. Așa cum a indicat Organizația Mondială a Sănătății, am recomandat mai întâi vaccinarea persoanelor cu vârste de peste 65 de ani".

Von der Leyen a mai precizat că "niciun stat nu poate negocia în paralel" cu privire la acordul încheiat de Comisia UE cu producătorii de vaccinuri în numele celor 27 de guverne europene. Președintele Von der Leyen s-a declarat foarte mulțumită de faptul că toate statele membre fac tot posibilul pentru a continua cu planurile lor de vaccinare, dar "trebuie să creștem rapid".

Vaccin de urgență pentru Brazilia. Coronavirus a cifre de coșmar

Brazilia depășește pragul de 200.000 de decese cauzate de coronavirus. Este al doilea cel mai dur bilanț al victimelor, după Statele Unite. Această cifră face din Brazilia "paria internațională a sănătății publice", titrează ziarul brazilian "O Globo".

Specialiștii se așteaptă la ce este mai rău la începutul anului: cel mai recent buletin oficial al Ministerului Sănătății arată un record de noi contaminări (aproape 88.000) și nu mai puțin de 1.500 de noi decese înregistrate în ultimele 24 de ore, a doua cea mai mare cifră de la începutul pandemiei.

Situația nu se va îmbunătăți pe termen scurt. Se are în vedere că încă nu a început campania de vaccinare. Asta spre deosebire de multe țări care au început deja imunizarea populațiilor lor.

SUA au înregistrat joi un nou record de morți în ultimele 24 de ore. Aproape au atins limita de 4.000 de decese zilnice, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins. Țara a înregistrat peste 265.000 de noi infecții, potrivit unui comunicat publicat de AFP. Recordul anterior de decese într-o zi a fost înregistrat marți, cu 3.936 de morți, iar joi 3.998.

Cât de așteptat e vaccinul pentru coronavirus

Prefectura din Osaka a început procedurile de urgență. Se dorește să se ceară oficial guvernului să fie inclusă în declarația stării de urgență. Și să permită, astfel, autorităților locale să facă față creșterii tot mai mari a numărului de infecții. La cerință s-au adăugat cele din zonele limitrofe Kyoto și Hyogo,  „Este esențial să facem acest lucru înainte să fie prea târziu”, a declarat guvernatorul din Osaka, Hirofumi Yoshimura, într-o conferință de presă.

Creșterea rapidă a numărului de infecții duce sistemul sanitar al capitalei japoneze către colaps.  88% din 3.500 de paturi pentru pacienții cu COVID-19 deja ocupate.

Guvernul metropolitan al Capitalei a cerut Guvernului central să crească numărul total de paturi din Tokyo la 4.000.

"Cele 3.500 de paturi se vor ocupa cu siguranță în câteva zile. Situația se va agrava până când nu va mai putea garanta asistență tuturor pacienților, nu doar celor afectați de Covid", a declarat președintele Asociației Medicale din Tokyo, Haruo Ozaki.

"Trebuie luat în considerare faptul că personalul medical este epuizat. Medicii și asistentele efectuează schimburi istovitoare încă dinaintea sărbătorilor de Anul Nou. Din acest motiv, este necesar să se reducă cât mai repede noile spitalizări prin orice mijloace", a adăugat Ozaki.

Planul național de imunizare împotriva coronavirusului în Australia va începe la jumătatea lunii februarie. Scopul este de a vaccina aproximativ 12,5 milioane de persoane (jumătate din populație) până în iunie, a anunțat premierul Scott Morrison.

Vaccinul va fi gratuit

Vaccinările vor fi gratuite și va reveni statelor și teritoriilor federației să decidă dacă vaccinul ar trebui să fie obligatoriu pentru anumite grupuri de persoane, precum profesioniștii din domeniul sănătății.

Australia se așteaptă să obțină aprobarea vaccinului Pfizer de la autoritatea națională până la sfârșitul lunii ianuarie. Luna viitoare, ar trebui să fie aprobat și vaccinul Oxford-AstraZeneca. Din care gigantul farmaceutic australian CSL (Commonwealth Serum Laboratories) are în producție 50 de milioane de doze în laboratoarele sale din Melbourne.

Institutul Robert Koch a înregistrat un nou record de decese în Germania. În ultimele 24 de ore au fost raportate 1.188 de decese (până acum numărul maxim a fost atins la 30 decembrie, cu 1.129 de decese). Sunt 31.849 de infecții noi. Experții reiterează faptul că datele ar putea fi explicate și printr-o întârziere în raportare, din cauza sărbătorilor. La 5 ianuarie s-a decis prelungirea măsurii de lockdown în Republica Federală Germania.

 

Traducerea: Oana Avram/oavram/fmatei