Haos în SUA. Congresmenii americani, cu măști de gaze și baricadați. O femeie, împușcată

Haos în SUA. Congresmenii americani, cu măști de gaze și baricadați. O femeie, împușcată

Violențele au fost primele manifestări ale gloatei, după intrarea prin forță în Capitoliu. S-au auzit focuri de armă în afara clădirii, iar politicienii s-au baricadat în sala Congesului.

Forțele de ordine s-au repliat în interior, însă sute de oameni revoltați erau deja pe culoarele Capitoliului. Cu toții reclamau fraudarea alegerilor și-l vroiau pe Trump președinte.

Protestatarii au fost văzuți și fotografiați de reporterii agențiilor de presă sub cupola clădirii și pe holurile largi, unde există picturi imense ce înfățișează scene importante din fondarea națiunii.

Strigăte și zgomote puternice au creat teamă în rândul congresmenilor și personalului angajat. S-au spart uși și geamuri. Cei care nu au reușit să se evacueze s-au baricadat în sala mare a Congresului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vicepreședintele Mike Pence, care prezidea Senatul, și președintele Nancy Pelosi, care prezida Camera, au fost evacuați la primul indiciu al încălcării regulilor și pentru propria lor siguranță.

„Ni s-au dat măști de gaz și ni s-a spus să stăm pe podea. Gazul lacrimogen a fost folosit în Rotondă”, a scris democratul Gerry Connolly pe Twitter.

În această Rotondă, locul unde fostul președinte al SUA George Washington ar fi trebuit să fie îngropat inițial, s-au produs primele confruntări dintre polițiști și protestatari. Sunt primele imagini cu oamenii violenți întinși pe burtă, cu mâinile la cap, sub armele amenințătoare ale polițiștilor.

În clădire, o femeie a fost împușcată, dar nu se știe de către cine. Femeia ar fi fost împușcată în piept și se află într-o stare critică, transmite Daily Mail, care a publicat și o poză cu ea și trupele de intervenție.

Donald Trump a scris și el un mesaj pe Twitter, după ce s-a pătruns în clădire, îndemnându-și susținătorii să rămână pașnici.

„Vă rugăm să sprijiniți poliția și forțele de ordine din Capitol. Sunt cu adevărat de partea țării noastre. Rămâneți liniștiți!, a scris Trump.