Patriarhul Daniel: Să ne rugăm lui Dumnezeu să ne elibereze de această pandemie, care a întristat lumea întreagă

Patriarhul Daniel: Să ne rugăm lui Dumnezeu să ne elibereze de această pandemie, care a întristat lumea întreagă

Marea sărbătoare a Bobotezei nu a ținut cont de pandemie, astfel că mii de români au dorit să ia parte la ceremonie, respectând mai mult sau mai puțin măsurile restrictive.

„Să îi mulţumim lui Dumnezeu pentru darul vieţii şi al sănătăţii, dar şi să protejăm sănătatea celor din jurul nostru în această vreme de pandemie”, a transmis, la slujba de sfinţire a Aghesmei Mari, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, credincioşilor ortodocşi prezenţi în Dealul Mitropoliei, potrivit Agerpres.

„Să ne rugăm lui Dumnezeu să ne dăruiască sănătate şi să ne ferească de boli şi de necazuri şi, mai ales, să ne elibereze de această pandemie, care a întristat lumea întreagă. În această vreme de pandemie, noi să ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute să fim înţelepţi şi să îi mulţumim pentru darul vieţii şi al sănătăţii, dar şi să protejăm sănătatea celor din jurul nostru", a spus Patriarhul în cuvântarea sa.

Înaltul ierarh a oficiat slujba de sfinţire a Aghesmei Mari împreună cu episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, şi episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agheasma Mare a fost dată gata ambuteliată

„Cu apa pe care am sfinţit-o astăzi vă vom binecuvânta pe dvs. prin stropire acum, după ce terminăm slujba aici. Dar vă rugăm să nu vă înghesuiţi la gard, că stropii ajung la fiecare dintre dumneavoastră. Să păstraţi distanţa, să nu fie înghesuială", a atras atenția credincioșilor Patriarhul Daniel.

De la 9.30, a fost săvârşită Sfânta Liturghie în interiorul Catedralei Patriarhale, respectându-se normele sanitare în vigoare.  În Altarul de vară a fost sfinţită, marți, şi o mare cantitate de apă (10.000 de sticle de un litru), provenită din izvorul "Grădina Maicii Domnului" din curtea interioară a Reşedinţei Patriarhale, care a fost îmbuteliată până seara. În acest an nu au mai fost amplasate vase mari cu apă ca în alți ani, ci credincioşii au primit Agheasma Mare deja îmbuteliată, începând cu ora 7.00, lângă, pentru a se evita aglomerația.

La Constanța, mii de oameni au asistat la slujba ÎPS Teodosie

Mii de oameni au participat, miercuri, la procesiunea de Bobotează din Portul Tomis. ÎPS Teodosie, cunoscut pentru disputa sa cu oficialitățile pe tema restricțiilor impuse de pandemie, le-a cerut credincioşilor să păstreze distanţa fizică, "să nu supărăm autorităţile". Potrivit News.ro, mulțimea de credincioși a asistat la slujbă fără a respecta distanţarea socială. 15 patrule de jandarmi le-au cerut oamenilor să păstreze distanţa şi să poarte masca.

 

Procesiunea a fost deschisă miercuri la ora 12, de care trase de boi şi măgari, pe care s-au aflat butoaie cu apă, iar după încheierea slujbei acestea au traversat principalele bulevarde din Constanţa pentru a împărţi credincioşilor apa sfinţită.

Boboteaza marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă. În credinţa ortodoxă, sărbătoarea aminteşte Botezul Domnului în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani. Potrivit tradiţiei, la Bobotează se săvârşeşte slujba de sfinţire a apelor - Agheasma Mare, care are semnificaţia simbolică de act de regenerare cosmică.

Foto: CTNews, Radio Constanța