Remember 2020. EvZ a făcut lumină în primul scandal al pandemiei. Cazul Gerota

Remember 2020. EvZ a făcut lumină în primul scandal al pandemiei. Cazul Gerota

România se confrunta cu primele cazuri de coronavirus când un fost personaj de prim-plan din administrația Capitalei, fost șef la Poliția Locală, declanșa un imens scandal, soldat cu închiderea spitalului MAI. Iar doctorița care l-a tratat pe bolnavul VIP, care s-a plimbat prin țări străine și a omis să anunțe asta, cum ar fi fost normal, a trecut foarte aproape de moarte.

A fost un an greu pentru toți. Pandemia ne-a schimbat viețile în tot felul de moduri. Unde nu a poposit boala sau moartea, ne-au apăsat grijile, ne-au încrâncenat deciziile politice și alegerile, ne-au revoltat furăciunile și ticăloșiile, încălcarea drepturilor omului, imixtiunea politicului în cele mai importante instituții ale statului, aservirea unei părți a justiției și a presei.

Evenimentul zilei, chiar și cu motoarele reduse și afectat financiar, a continuat, prin ziariștii săi, să investigheze și să prezinte publicului anchete jurnalistice cu efecte negative asupra societății. La sfârșit de an, o să republicăm o parte dintre cele mai importante, urmând să apreciați dacă, în timp, instituțiile statului au intervenit, s-au implicat cu ceva sau au schimbat lucrurile. (Simona Ionescu)

Bilanțul unui gest inconștient: 16 persoane infectate cu coronavirus și alte peste o sută aflate în autoizolare la domiciliu, plus un spital cu 150 de oameni, pacienți și cadre medicale, plasat în carantină. Din cauza unui singur individ care a mințit că nu a fost în vacanță în Israel. Era vorba de Nelu Lupu, fost șef al polițiștilor bucureșteni și angajat consilier la ADP sector 4 pe considerentul că ”patronase” sectorul din poziția de șef al Secției 15 Poliție, apoi șef al Poliției sectorului 4 timp de aproape 20 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cazul 17

„Bărbat, 60 de ani, angajat al ADP sector 4, internat la spitalul MAI ”Dimitrie Gerota” în data de 5 martie” - aceasta era descrierea oficială a cazului 17.

Povestea e mai complicată: Nelu Lupu s-a dus luni, 2 martie, la sediul ADP sector 4 unde a împărțit mărțișoare colegelor. S-a lăsat, firesc, cu pupături. Soția fostului polițist lucrează tot acolo, la „Juridic”. Fostul boss al Poliției Locale i-a făcut și nevestei o vizită la birou, unde a dat flori fetelor și a strâns mâinile bărbaților.

În ziua următoare, pe 3 martie, Nelu Lupu s-a simțit rău și nu a mers la serviciu. S-a dus la spital.

Dar pe 4 martie a trecut pentru scurt timp pe la sediul ADP, pentru că el avea biroul în parcul „Orășelul Copiilor”.

Mușamalizare?

Reacția oficială a sunat așa: „Bărbatul a fost internat în data de 5 martie a.c. având o simptomatologie total diferită față de definiția de caz pentru pacienții infectați cu noul coronavirus. La câteva zile după internare, pacientul, a dezvoltat o simptomatologie pulmonară foarte agresivă, fapt ce i-a determinat pe medicii care îl aveau în observație să solicite, astăzi (n.r. 9 martie), efectuarea testului pentru COVID – 19.

Bărbatul este ofițer în rezervă al MAI, în vârstă de 60 de ani și prezintă o stare generală stabilă.  Pacientul afirmă că nu a călătorit recent în nici un stat din zonele considerate de risc maxim”.

Nelu Lupu a fost întrebat la internarea în țară dacă a fost plecat în străinătate, iar acesta a declarat în scris că în ultimele două luni a stat doar în România. Din acest motiv, Parchetul sectorului 2 i-a deschis, ulterior, dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Ancheta a fost preluată de Parchetul General, așa cum a comunicat instituția în data de 12 martie.

Dar pentru culisele acestui dosar, citiți întreaga anchetă:

Exclusiv. Am aflat cum i-a îmbolnăvit fostul șef al poliției pe medicii de la „Gerota”

Iar dacă vreți să știți ce-au reușit să facă procurorii cu dosarul, citiți mai jos:

Inconștientul de la „Gerota”, găsit nevinovat după ce a infectat zeci de oameni