Administratorul Domeniilor Coroanei încearcă să împace dreptul de proprietate cu răsculații de la 1907

Administratorul Domeniilor Coroanei încearcă să împace dreptul de proprietate cu răsculații de la 1907

Fiind confident al regelui Carol I, în urma înfiinţării Domeniilor Coroanei, în 1884, a fost numit administrator, funcţie pe care a deţinut-o până la sfârşitul vieţii.

Educat în Franța, el a fost fiul unui bancher bogat și influent, Lazăr Kalenderoglu, și fratele medicului Nicolae Kalinderu.

Ca și ei, a fost simpatizant al Partidului Național Liberal, cu care a debutat în politică în anii 1880.

În calitate de administrator al domeniilor coroanei, Kalinderu și-a impus viziunea de îmbunătățire a spațiului rural, a înființat ferme model și industria căminelor, promovând alfabetizarea și artele și încurajând antreprenoriatul.

El a privit aceste metode ca o alternativă de lucru la reforma agrară și apărarea drepturilor de proprietate în timpul și după răscoala țărănească din 1907.

A fost lăudat pentru pasiunea și dedicarea sa, dar și criticat pentru incertitudinea rezultatului lor.

Pe lângă proiectul său agrar și munca sa socială, Kalinderu a jucat un rol semnificativ în promovarea alpinismului și o silvicultură modernă, a înființat stațiunea Bușteni și a creat propriul său muzeu de artă.

O figură pitorească cu obiceiuri excentrice, adesea considerată ca fiind snoabă și servilă, a devenit un caracter stereotip pentru scriitori și pentru caricaturiștii de la revista Furnica.

Promisiunea lui neîmplinită de a-și dona averea publicului a sfârșit într-un scandal postum care a durat în anii interbelici.

Juristul şi publicistul Ioan Kalinderu, membru titular, preşedinte şi vicepreşedinte al Academiei Române, s-a născut la 28 decembrie 1840. A fost președinte al Academiei Române în perioada 1904-1907.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric

Ne puteți urmări și pe Google News