Sauna finlandeză, curse de cămile, Tai Chi Chuan și cositul ierbii. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Sauna finlandeză, curse de cămile, Tai Chi Chuan și cositul ierbii. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

La treabă! Mai ai mici lucruri, amănunte de aranjat, pentru noaptea Anului Nou. Revelionul este un reper, convenţional, pentru o nouă etapă în viaţa ta. Anul Nou nu poţi să-l amâni!

31 decembrie

 

Sauna finlandeză, curse de cămile, Tai Chi Chuan și cositul ierbii. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Pe 31 decembrie s-au născut Henri Matisse, Anthony Hopkins, Donna Summer, Ben Kinsley, Val Kilmer, Enea Hodoş, Ilarie Voronca, Mihai Dascăl, Miliţa Petraşcu, Nell Cobar.

 Nimic important în calendar, doar Sfinţii Hermes şi Melania Romana. Nimic, nimic în "Kalendar" dacii, în perioada aceasta, aveau alte treburi, poate diplomatice, nu sărbătoreau.

Mulţi dintre domniile voastre îmi scrieţi să vă povestesc despre obiceiurile românilor dintre cele două războaie. Nu le ştiu pe toate, ştiu doar ce făcea familia mea, din auzite şi văzute. Dar am spus toate acestea anul trecut, iată: https://evz.ro/revelion-tessaractul-amintirilor-horoscopul-lui-dom-profesor.html.

UNESCO recunoaște cultura… saunei, la finlandezi! Astfel, deși toate saunele publice sunt închise în Finlanda din cauza pandemiei de Covid19, UNESCO a introdus această practică tradițională pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității. De menționat că amatorii de sauna finlandeză au început să lucreze pentru a obține recunoașterea de către UNESCO în urmă cu patru ani.

A fost vorba despre un proiect comunitar, susținut de finlandezi. Printre numeroasele organizații implicate s-a numărat și cea care gestionează cea mai veche sauna publică din Finlanda, în orașul Tampere. Încă din anul 1900, locuitorii din acest oraș și călătorii folosesc sauna pentru a-și purifica corpul și spiritul.

UNESCO a recunoscut această tradiție analizând Inventarul Național Finlandez al Patrimoniului Viu, în care scrie că în medie, finlandezii fac prima baie într-o sauna înaintea vârstei de 6 luni și vor continua să practice obiceiul o dată la zece zile, pe tot parcursul vieții. Așadar, este vorba despre o activitate socială pentru toată lumea, fapt ce a determinat UNESCO să promoveze sauna drept o formă de celebrare a comunității finlandeze.

Finlanda numără circa 3,2 milioane de saune la o populație de 5,5 milioane de locuitori, iar celebrarea sărbătorilor principale, cum este Crăciunul, Anul Nou sau Sfântul Ion, implică și o vizită la sauna pentru marea majoritate a familiilor finlandeze.