La cele 1.094 de cadre medicale vaccinate din Ungaria nu s-au semnalat reacţii adverse deosebite
- Cristi Buș
- 30 decembrie 2020, 04:00
MR1 RADIO KOSSUTH BUDAPESTA - Realizator: Acţiunea de vaccinare a lucrătorilor din sistemul sanitar continuă în cinci centre de vaccinare din Ungaria. Un nou transport de doze de vaccin este aşteptat să sosească în Ungaria de Revelion. Specialiştii recomandă ca tot mai multe persoane să se vaccineze.
Reporter: Până în prezent, la cele 1.094 de cadre medicale vaccinate nu s-au semnalat reacţii adverse deosebite - a afirmat Ágnes Galgóczy, şefa Departamentului de Boli Infecţioase al Centrului Naţional de Sănătate Publică din Ungaria. Ágnes Galgóczy a precizat că, în urmă cu câteva zile, vaccinul Pfizer a fost primul care a primit aprobare din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA). Sâmbătă a sosit în Ungaria primul transport de 10.000 de doze de vaccin, iar la cele cinci centre de vaccinare desemnate a început vaccinarea lucrătorilor din sistemul sanitar.
Ágnes Galgóczy, şefa Departamentului de Boli Infecţioase al Centrului Naţional de Sănătate Publică din Ungaria: În următoarele săptămâni, în Ungaria vor sosi în continuu transporturi de doze de vaccin, iar vaccinarea lucrătorilor din sistemul sanitar va avea loc deja în 25 de centre desemnate anterior.
Reporter: Ágnes Galgóczy a precizat că se aşteaptă ca în prima parte a anului viitor mai multe vaccinuri să primească aprobare din partea EMA, astfel că vaccinul va putea să sosească în Ungaria în cantităţi mai mari şi va putea să înceapă vaccinarea în masă. Galgóczy a adăugat că Guvernul ungar a încheiat contracte cu diferiţi producători de vaccin, pentru 17,5 milioane de doze de vaccin.
Ágnes Galgóczy: În afară de Pfizer, Guvernul ungar a încheiat contracte pentru vaccinurile Moderna, Janssen, Curevac, Sanofi GSK, AstraZeneka şi NovaMAX. Acestea vor fi folosite doar dacă vor primi aprobare din partea EMA. În afară de acestea, Ungaria testează şi vaccinurile rusesc şi chinezesc, întrucât am dori să profităm de toate oportunităţile pentru ca maghiarii să poată să primească vaccinul.
Reporter: Ágnes Galgóczy a menţionat că ar fi bine ca cel puţin 60% din populaţie să se vaccineze. Administrarea vaccinului este recomandată de asemenea şi celor care au fost infectaţi în urmă cu mai mult de trei luni. István Vályi-Nagy, directorul general al Spitalului Centrum din Budapesta, a amintit faptul că pentru o imunizare corespunzătoare este nevoie de două vaccinări la interval de 21 de zile. Potrivit medicului şef János Szlávik, şeful Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Centrum din Budapesta, grupurile vulnerabile din Ungaria ar putea să fie imunizate faţă de coronavirus până în vară. János Szlávik a atras atenţia asupra faptului că cei care se vaccinează nu se apără doar pe sine, ci şi pe alţii.
János Szlávik, şeful Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Centrum din Budapesta: Dacă sunt vaccinat, probabilitatea este mare să nici nu mă infectez şi dacă totuşi mă infectez, nu voi fi grav bolnav şi nu voi ajunge în spital şi nu voi muri ca urmare a contaminării cu coronavirus. Oamenii trebuie să privească vaccinarea cu încredere, trebuie să creadă faptul că acest vaccin este o cucerire uriaşă a ştiinţei moderne şi este capabil să împiedice o pandemie aşa de mare.
Reporter: Oricine se poate înregistra pentru vaccinarea anti-Covid-19, pe portalul: vakcinainfo.gov.hu, iar vârstnicii o pot face şi prin intermediul scrisorilor. Vaccinarea este voluntară şi gratuită pentru toată lumea.
Traducere: Ladislau Endrefy