Africa, noul teren de influență al lui Putin. Rusia trimite trupe

Africa, noul teren de influență al lui Putin. Rusia trimite trupe

Mass-media occidentală susține că Rusia a desfășurat trupe în Republica Centrafricană pentru a sprijini contractanții militari privați sponsorizați de statul rus, care operează acolo.

Un număr de avioane de marfă Il-76 din Rusia, țară aliată președintelui Faustin-Archange Touadera, au aterizat în Republica Centrafricană în weekend, au declarat o sursă de securitate și o sursă de pe aeroportul din Bangui.

Observatorii au identificat mai mult de o duzină de camioane militare rusești pline cu soldați și două transportoare blindate pe aeroportul din Bangui.

Oficialii Republicii Centrafricane au confirmat faptul că Rusia a trimis sute de soldați în țară după o presupusă încercare de lovitură de stat care ar fi avut loc înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare programate pentru săptămâna viitoare, scrie Defence Blog.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Rusia a trimis câteva sute de soldați și armament greu” ca parte a unui acord bilateral de cooperare, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al guvernului, Ange Maxime Kazagui.

Rusia folosește grupul militar privat Wagner, sponsorizat de stat, și trupe regulate în Republica Centrafricană pentru a sprijini guvernul oficial.

Finanțatorul grupului Wagner, de fapt o companie de marcenari, este oligarhul Evgheni Prigojin, zis și „bucătarul lui Putin” datorită afacerilor sale de catering cu Kremlinul.

Sâmbătă, autoritățile l-au acuzat pe fostul președinte François Bozize că planifică o lovitură de stat după respingerea candidaturii sale.

Trupele de menținere a păcii ale Națiunilor Unite au dispersat, de asemenea, grupuri rebele armate care ocupă drumuri și orașe apropiate de Bangui.

Lupte se derulau duminică în mai multe orașe, inclusiv în Mbaiki, la aproximativ 100 km de Bangui, potrivit unei surse de securitate și a două surse umanitare.