COVID-19. Scandalul detubării: Arest la domiciliu pentru brancardier

COVID-19. Scandalul detubării: Arest la domiciliu pentru brancardier

Bracardierul acuzat că a detubat, din greșeală, o pacientă cu COVID-19, a scăpat de arestul preventiv și va fi plasat în arest la domiciliu.

Decizia a fost luată sâmbătă de Judecătoria Sectorului 3. Brancardierul de la Spitalul „Victor Babeș” din București este acuzat că a detubat din greşeală o pacientă COVID-19 de la Secţia de Terapie Intensivă, iar femeia a murit la scurt timp după această manevră.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a brancardierului.

„Respinge ca neîntemeiată propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpatul Popescu Cristian. (...) dispune luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpat, pe o perioadă de 30 zile începând cu data de 12.12.2020 şi până la 10.01.2021, inclusiv. Desemnează ca organ de supraveghere a inculpatului Secţia 16 Poliţie, în circumscripţia căreia inculpatul îşi are locuinţa, care va urmări respectarea măsurii şi a obligaţiilor impuse inculpatului”, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

Hotărârea de plasare în arest la domiciliu nu este însă definitivă şi poate fi contestată atât de procurori, cât şi de brancardier.

O anchetă complicată

Vineri, brancardierul a fost reţinut de procurori sub acuzația de ucidere din culpă. „În data de 10.12.2020, ora 15,30, după ce una dintre cele două paciente dintr-un salon al Secţiei de Terapie Intensivă a fost declarată decedată, pentru ridicarea cadavrului din salon şi depunerea acestuia la morgă au fost solicitaţi mai mulţi brancardieri, între care şi inculpatul, precum şi o infirmieră. Inculpatul s-a echipat cu costumul de protecţie, a intrat în salonul respectiv fără a-i mai aştepta pe ceilalţi şi, confundând cele două paciente, şi-a depăşit atribuţiile de serviciu şi a scos sonda de intubare de la pacienta în viaţă, aceasta decedând la scurt timp, în pofida manevrelor de resuscitare aplicate de medicii care fuseseră alertaţi”, au susținut procurorii.

Conducerea Spitalului „Victor Babeş” a început, în paralel, o anchetă administrativă, pentru a verifica modu în care au fost respectate protocoalele în vigoare și a identifica eventualele abateri disciplinare, precum şi pentru stabilirea unui plan de măsuri care să elimine posibilitatea repetării unor astfel de incidente.

În după-amiaza zilei de joi, în cadrul Compartimentului Terapie Intensivă, a avut loc un „incident regretabil”, soldat cu decesul unei paciente cu COVID-19, în vârstă de 65 de ani, internată din data de 25 noiembrie, arătau, joi, reprezentanții unității medicale.

„Existând indicii solide că decesul nu a avut loc din cauze naturale sau medicale, coordonatorul turei de gardă a Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale 'Dr. Victor Babeş' a sesizat organele competente, respectiv Parchetul şi Poliţia, care au declanşat imediat o anchetă, circumstanţele exacte ale producerii incidentului fiind în prezent investigate”, mai preciza sursa citată.