Statele Unite îl sfătuiesc pe Kim Jong-un să revină la dialog

Statele Unite îl sfătuiesc pe Kim Jong-un să revină la dialog

Secretarul american adjunct de Stat, Stephen Biegun, a declarat că diplomația a rămas „cel mai bun” și „singurul” mod de a rezolva problema nucleară nord-coreeană, solicitând Phenianului să se întoarcă la masa negocierilor.

Biegun, care deține și funcția de reprezentant special al SUA pentru Coreea de Nord, a făcut remarcile în timpul unei conferințe de la Seul, recapitulând câțiva ani de negocieri cu Nordul despre care a spus că au fost marcate de „eșecuri, dezamăgiri și oportunități ratate ”, scrie agenția Yonhap.

„Pe măsură ce privim spre viitor, rămân convins că diplomația rămâne cel mai bun mod, într-adevăr singurul mod de a rezolva provocările noastre cu Coreea de Nord”, a spus el.

„Phenianul are evenimente majore, în special cel de-al optulea Congres al Partidului Muncitorilor din ianuarie. Încurajăm puternic Coreea de Nord să profite de timpul de până atunci pentru a deschide o cale pentru reluarea diplomației”, a adăugat diplomatul american.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, Biegun și-a exprimat dorința de a vedea Statele Unite și Nordul să se angajeze într-o diplomație „serioasă”, care necesită angajamente susținute și compromisuri dificile, dar care are „recompense enorme”.

Întrebat despre refuzul Washingtonului la propunerea lui Kim Jong-un de a demonta principalul său complex nuclear din Yongbyon, în timpul summitului de la Hanoi de la începutul anului trecut, Biegun a subliniat că acesta nu reprezintă întregul program nuclear din Coreea de Nord.

„Desigur, Yongbyon este subiectul unui mare interes al SUA și este un centru istoric al programului de armament nuclear nord-coreean. Este încă de o mare importanță în întregul proces de denuclearizare completă a Peninsulei Coreene ”, a menționat el.