News Alert. Profesorii rămân fără stimulentele de risc în pandemie. Curtea Constituțională a decis

News Alert. Profesorii rămân fără stimulentele de risc în pandemie. Curtea Constituțională a decisSursa foto: EVZ

Curtea Constituțională a României (CCR) a dezbătut, miercuri, sesizarea Guvernului asupra legii pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ în contextul epidemiei.

După dezbateri, CCR a hotărât că acordarea stimulentului de risc personalului didactic este neconstituțională.

La începutul lunii noiembrie, invocând faptul că nu s-au precizat sursele de finanțare, Guvernul a sesizat Curtea Constituţională a României  (CCR) cu privire la neconstituţionalitatea actului normativ pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ în contextul epidemiei de coronavirus. Potrivit acestei legi inițiate de PSD, profesorii fac parte dintr-o categorie profesională deosebit de expusă riscului de contactare a SARC-C0V-2.

Proiectul de lege, adoptat de Camera Deputaţilor pe 13 octombrie, prevede acordarea unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum şi personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata stării de alertă şi a stării de urgenţă, pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii SARS-CoV-2, potrivit Agerpres.

Potrivit actului normativ inițiat de PSD, stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar/universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor/studenţilor.

Lista beneficiarilor, stabilită de directorul școlii

Potrivit acestuia, lista persoanelor care beneficiază de stimulentul de risc se stabileşte lunar, prin decizie a conducătorului unităţii de învăţământ, care este responsabil pentru întocmirea ei şi are obligaţia de a o comunica inspectoratului şcolar.

Stimulentul de risc prevăzut de acest proiect de lege nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asiguratorii pentru muncă, reglementată la titlul "Contribuţii sociale obligatorii" din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Simion Hăncescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, preciza, în luna octombrie, că dascălii nu dispun de echipamente de protecţie care să-i ferească de o eventuală infectare şi că aceştia îşi cumpără singuri până şi măştile de protecţie. „Profesorii sunt în prima linie şi merită aceşti bani. Este un ajutor similar celui primit de medici, care au totuşi şi echipamente de protecţie. Profesorii au numai o mască. Trebuie precizat că aceste sume vor fi primite de cadrele didactice numai pentru orele în care acestea stau cu elevii faţă în faţă, nu şi atunci când se intră în scenariul roşu, cu ore în regim online”.

Ne puteți urmări și pe Google News