IL GIORNALE: Oamenii de știință austrieci susțin că „nu poate fi exclusă teoria creării virusului COVID-19 în laborator”

IL GIORNALE: Oamenii de știință austrieci susțin că „nu poate fi exclusă teoria creării virusului COVID-19 în laborator”sursa: arhivă EVZ

Un studiu științific efectuat recent de Universitatea din Innsbruck a stabilit că nu ar trebui să se excludă deloc faptul că virusul COVID-19 ar fi putut proveni dintr-un laborator.

Afirmația fost formulată de academicienii austrieci, în special de cercetătorii de la Departamentul de Microbiologie al universității, care au făcut referire la unele caracteristici specifice ale coronavirusului. Această teorie a fost publicată de experții în cauză, pe 17 noiembrie, pe platforma de internet Wiley Online Library, specializată în dezvăluiri științifice.

În special, oamenii de știință de la Universitatea din Innsbruck au fost determinați să nu excludă o origine artificială a COVID-19 de analiza capacității bolii de a se adapta atât la celulele umane, cât și la celulele animale, precum și de studierea în profunzime a structurii genetice a virusului.

În detaliu, examinând structura agentului patogen, oamenii de știință de la Innsbruck au adunat indicii importante pentru a menține în picioare, ca explicație plauzibilă pentru originea coronavirusului, teoria nașterii acestuia din urmă într-un laborator. Experții în cauză ar fi folosit pentru studiul bolii, explică dosarul lor, tehnologii moderne bazate pe platforme de genetică sintetică ce permit reconstrucția virusurilor pe baza secvenței genomice a acestora din urmă, fără a fi nevoie de un izolat natural.

Caracteristicile microbului care i-au determinat pe experții austrieci să nu elimine teoria originii artificiale a COVID-19 au fost, prin urmare, câteva trăsături genetice specifice ale agentului infecțios. Rezultatele analizelor ar sugera, mai exact, că SARS-CoV-2 ar putea deriva din combinația de coronavirus RaTG13, găsit la lilieci, și receptorul RBD, tipic pentru coronavirusul care infectează pangolinul.

Pentru a contura mai bine posibilele proceduri artificiale care ar fi condus la crearea coronavirusului în eprubetă, Rossana Segreto, care lucrează la același Departament de Microbiologie, a afirmat: "Ar putea fi rezultatul experimentelor de mutageneză. S-ar putea ca prima infecție să fi avut loc accidental și să îi fi infectat pe oamenii de știință care făceau experimentele".

De asemenea, tot potrivit omului de știință, recentul studiu de la Innsbruck nu ar fi în niciun caz primul care emite teoria unei origini antropice a virusului COVID-19, ci, în realitate, această ipoteză ar fi fost prezentată ca fiind plauzibilă de importante cercetări anterioare, precum un articol care a apărut în revista "Nature", în iunie.

Rossana Segreto a îndemnat, apoi, comunitatea științifică să nu nutrească prejudecăți față de teoria originii artificiale a coronavirusului și să nu lase nicio cale de cercetare neexplorată: "Originea din laborator a SARS-CoV-2 nu este o teorie a conspirației neîntemeiată, care trebuie să fie condamnată. Știința deține responsabilitatea de a lua în considerare orice posibilă geneză a virusului. Este absolut necesară o investigație aprofundată a secvențelor genetice disponibile și a datelor de cercetare în toate laboratoarele care dețin astfel de informații. În același timp, nu trebuie să trecem cu vederea niciun aspect al acestei pandemii, ale cărei origini ar putea fi atât naturale, cât și artificiale, nu putem exclude nimic". (Rador)

Ne puteți urmări și pe Google News