Când putem spera că scăpăm de pandemie? Este condiția-cheie! „Acest lucru ne creează perspectiva revenirii la normalitate”
- Andreea Vlad
- 2 decembrie 2020, 09:24
Strategia de vaccinare anti-COVID-19 în România urmează să fie aprobată, joi, în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Odată cu această etapă, vom intra în linie dreaptă pentru a putea trece la mult așteptatul control al pandemiei.
Coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel național, doctorul Valeriu Gheorghiță, a explicat cum va decurge acest proces în România. Dacă totul se va derula ca la carte, putem estima că din vara viitoare, cel târziu din toamnă, pandemia va putea fi drastic limitată până aproape de revenirea la normal.
60-70% din populație trebuie să se vaccineze
„Ceea ce ne dorim e o campanie care să funcționeze neîntrerupt și care să permită vaccinarea unui număr mare de persoane într-o anumită perioadă de timp, pentru ca undeva după mijlocul verii, spre toamnă, să atingem un număr de 10-15 milioane de persoane vaccinate, lucru care ne-ar asigura procentul de 60-70% din populație vaccinată, ceea ce s-ar asocia cu o scădere importantă a transmiterii virusului și o limitare a pandemiei. Acest lucru ne creează perspectiva unei reveniri în condiții câte se poate de sigure la normalitate”, a spus Valeriu Gheorghiță pentru Digi 24.
„Ar trebui să primim în prima tranșă cel puțin 1 milion de doze. Acest lucru ne asigură vaccinarea tuturor persoanelor care lucrează în sistemul medical, estimat la 500.000, la care se adaugă ce avem ca personal în asistența socială, 3.500 de angajați. Mai avem și persoanele rezidente în aceste centre, 15.000”, a mai adăugat specialistul.
Cine va avea prioritate?
Guvernul a aprobat, în ședința de vineri seară, strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus, a anunțat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă. Hotărârea de guvern stabilește care sunt categoriile prioritare la vaccinare: angajaţii din domeniul Sănătăţii, asistenţei sociale, cei din categoria de risc şi personalul din „domenii-cheie”.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat că vaccinul anti-COVID-19, dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech, va primi sau nu undă verde pentru comercializare cel mai târziu pe 29 decembrie. O singură companie a mai solicitat autorizarea de comercializare pe piaţa UE pentru vaccinul său, Moderna, aceasta aşteptând o decizie cel târziu pe 12 ianuarie anul viitor.
Compania americană a anunţat, luni, că rezultatele complete ale ultimului studiu clinic au confirmat o eficienţă de 94,1% a vaccinului său anti-COVID-19. Moderna a precizat că va depune cererea de autorizare în regim de urgenţă atât la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA, precum şi la EMA.