Alarmant! Un nou studiu demontează tot ce ştia despre pacienţii trataţi acasă de Covid-19

Alarmant! Un nou studiu demontează tot ce ştia despre pacienţii trataţi acasă de Covid-19

Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Radboud din Olanda au evaluat 124 de pacienți la câteva săptămâni după recuperare. Iar rezultatele nu sunt îngrijorătoare.

Un nou studiu a constatat că pacienții cu noul coronavirus, cu simptome persistente dar ușoare, care au fost lăsați să se recupereze acasă, sunt mai susceptibili de a avea o stare de sănătate proastă pe termen lung, faţă  de cei cu afecțiuni mai grave dar care au fost tratați în spital.

Pacienții evaluaţi au fost comparați pe baza severității bolii, a stării plămânilor și a stării generale de sănătate. În total, 27 de pacienți au prezentat simptome ușoare, 51 au avut afecţiuni moderate, 26 au fost clasificați drept „severi” și 20 au fost considerați „critici”.

La majoritatea pacienților, plămânii s-au recuperat bine, dar impactul asupra altor aspecte ale sănătății lor a fost mai semnificativ pentru persoanele cu cazuri ușoare care au fost lăsate în cea mai mare parte să se recupereze acasă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele mai frecvente probleme pe termen lung au fost oboseala, dificultăți de respirație și dureri în piept

Totodată, mai mult de 22 la sută din cazurile ușoare au suferit de depresie, comparativ cu doar 10 la sută dintre pacienții considerați „critici”. „Deoarece nu am găsit anomalii majore radiologice, funcționale pulmonare, inflamatorii la acești pacienți cu boală ușoară, explicațiile pentru starea lor de sănătate slabă rămân neclare în acest moment”, scriu cercetătorii în studiul publicat în revista Clinical Boli infecțioase.