Apocalipsa ghețarilor: cea mai mare calotă glaciară este în pericol! Ce urmează pentru oceanul global?

Apocalipsa ghețarilor: cea mai mare calotă glaciară este în pericol! Ce urmează pentru oceanul global?

Nefasta influență în creștere a oamenilor asupra climatului Pământului determină topirea masivă a calotelor glaciare polare. Oceanul global se confruntă cu pericole nemaiîntâlnite de milioane de ani.

O echipă de oameni de știință, condusă de cercetătorii de la Institutul pentru Științe ale Pământului de la Universitatea Heidelberg, a analizat răspunsul celei mai mari mase de gheață de pe Pământ, cel din estul Antarcticii, la creșterea temperaturilor, potrivit Descopera.

Pe baza datelor geochimice obținute din sedimentele de mare adâncime, studiul aruncă o nouă lumină asupra factorilor care determină stabilitatea stratului de gheață din estul Antarcticii. Studiul sugerează că într-un climat din ce în ce mai cald, prognosticat pentru viitorul apropiat, stratul de gheață din estul Antarcticii ar putea fi mai puțin stabil decât se credea anterior.

Un viitor sumbru

Ne puteți urmări și pe Google News

„Viitoarea topire a calotelor glaciare polare și creșterea asociată a nivelului mării la nivel mondial, ca o consecință a schimbărilor climatice, vor avea un impact substanțial asupra zonelor de coastă cu înălțime mică”, subliniază dr. Kim Jakob de la Universitatea Heidelberg.

Pentru a înțelege mai bine comportamentul stratului de gheață din estul Antarcticii într-o lume mai caldă decât cea de astăzi, oamenii de știință au efectuat analize geochimice ale sedimentelor de mare adâncime din Oceanul Atlantic, obținute prin intermediul programului internațional de forare oceanică integrată.

Studiul se concentrează pe intervalul de timp de la aproximativ 2,8 la 2,4 milioane de ani în urmă, o perioadă în care nivelurile atmosferice de dioxid de carbon erau similare cu cele din prezent. Rezultatele arată o creștere a stabilității stratului de gheață din estul Antarcticii față de acum aproximativ 2,5 milioane de ani. Această stabilitate a durat până în prezent, cu întreruperi doar pe termen scurt în faze excepțional de calde.