Joe Biden nu va abandona niciodată securitatea statului Israel

Joe Biden nu va abandona niciodată securitatea statului Israel

Noul președinte al Statelor Unite continuă alianța de nezdruncinat cu statul evreu, iar noua administrație de la Washington nu leagă sprijinul pentru apărarea Israelului de problema palestiniană.

Anunțul îi aparține candidatului la șefia Departamentului de Stat american, Antony Blinken, altfel spus șeful diplomației de peste ocean.

Desemnarea lui a fost comentată favorabil de diplomații israeliani care îl cunosc. Analiștii din Israel au o părere pozitivă despre nominalizarea făcută de președintele ales Joe Biden pentru funcția de secretar de stat.

Alegerea lui Antony Blinken pentru rolul cheie de secretar de stat semnifică dorința de a remodela relațiile Statelor Unite după ani de frământări cu aliații tradiționali occidentali, în mandatul președintelui Donald Trump.

Ne puteți urmări și pe Google News

Blinken este un candidat confortabil pentru Joe Biden, comparativ cu alte nume precum fosta consilieră pentru Securitatea Națională, Susan Rice.

Întrucât Senatul este cel care aprobă membrii Administrației şi faptul că în prezent Senatul se află sub controlul republicanilor - asta este configurația în prezent - președintele ales va fi nevoit să ajungă la înțelegeri cu adversarii politici.

Ministrul de externe desemnat a vorbit în ultimele zile despre câteva probleme internaționale, precum arestarea activiștilor pentru drepturile omului în Egipt și războiul pe care Etiopia îl duce împotriva rebelilor în regiunea Tigray.

Egiptul și Etiopia sunt aliați cheie ai Statelor Unite, iar remarcile lui Blinken indică faptul că Departamentul de Stat va fi mai puțin tolerant la încălcarea drepturilor omului chiar și în țările foarte prietenoase. Blinken, în vârstă de 58 de ani, susține acordul nuclear cu Iranul, dar are o poziție pro Israel și se opune transformării Israelului într-o problemă de partid în Statele Unite și știe foarte bine de ce.

Președintele ales Joe Biden vrea să revină la acordul din care s-a retras Donald Trump. Blinken a făcut parte din echipa de negocieri cu Iranul în Administrația anterioară.