Summit infernal. Relansarea UE, lovită de Covid-19, Ungaria și Polonia

Summit infernal. Relansarea UE, lovită de Covid-19, Ungaria și Polonia Consiliul European. Sursa foto: Arhiva EvZ

Blocarea planului european de redresare de către Budapesta și Varșovia va pune lupta împotriva epidemiei în fundal, joi, la summit-ul prin videoconferință al celor 27, în căutarea unei soluții pentru ieșirea din criză.

Summit-ul, care reunește șefii de stat și de guvern europeni începând cu ora 18:00, urma să fie dedicat în principal gestionării epidemiei Covid-19, cu scopul coordonării „pentru a evita un al treilea val” la începutul anului 2021.

Subiectul va fi discutat, la fel și intensificarea negocierilor post-Brexit. Dar paralizia bugetului UE în urma veto-ului maghiar și polonez va fi în centrul discuțiilor: „Va fi elefantul din sufragerie”, potrivit unei surse diplomatice.

Varșovia și Budapesta s-au opus cu înverșunare unui mecanism care condiționează plata fondurilor europene de respectarea statului de drept (independența sistemului judiciar, a mass-media etc.). Trebuie ratificat de o majoritate calificată a statelor – deci fără ele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca represalii, Ungaria și Polonia s-au opus, luni, unei decizii care permite UE să strângă fonduri pentru finanțarea planului său de relansare, 750 miliarde de euro, blocând - în lipsa unanimității necesare - bugetul european pentru 2021-2027 de care se sprijină acest plan, scrie Boursorama.