Erdogan, surprins de mutarea Greciei. Vrea să cumpere avioanele F-35, promise Turciei

Erdogan, surprins de mutarea Greciei. Vrea să cumpere avioanele F-35, promise Turciei

Atena ar putea pune mâna pe până la 24 de avioane americane F-35A, râvnite de liderul de la Ankara, și care fac parte dintr-un lot comandat de Turcia. Dar, după cum se vede, prietenia cu Putin și cu sistemele rusești S-400 costă. Grecia încearcă astfel să compenseze echilibrul de putere cu Turcia.

Toate acestea în pline tensiuni între Turcia și Grecia în estul Mediteranei, zonă disputată în care Ankara continua prospecțiunile pentru zăcăminte de gaz natural.

În octombrie, cotidianul grec Estia a raportat că posibilitatea de a cumpăra avioane F-35A pentru forțele aeriene grecești a fost evocată în timpul unei călătorii în Grecia făcută cu câteva săptămâni mai devreme de Mike Pompeo, șeful diplomației americane.

Și pentru a explica faptul că șase astfel de avioane, luate dintr-un lot comandat de Turcia, ar putea fi livrate foarte repede, achiziționarea de către Ankara a sistemului rus de apărare antiaeriană S-400 „Triumph” fiind decisivă în această afacere. Adică Turcia a fost exclusă din programul F-35, spre marea nemulțumire a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Erdogan a denunțat o lovitură pe la spate și a avertizat că țara sa va cumpăra avioane de ultimă denerație din Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, același cotidian a mai afirmat că ar fi fost vorba și despre transferul de la baza turcească Incirlik în Creta a depozitului de bombe nucleare tactice B-61 pus la dispoziția NATO de către Statele Unite.

Dacă a doua afirmație nu a fost confirmată, nu același lucru stă cum prima. Cel puțin parțial. Luni, săptămânalul Proto Thema a evocat trimiterea unei scrisori oficiale de cerere din partea Ministerul Apărării din Grecia către autoritățile americane pentru achiziționarea a de 18-24 de avioane F-35A.