Manevra „Fox-Arizona” - semnalul de declanșare a fraudei anti-Trump?

Manevra „Fox-Arizona” - semnalul de declanșare a fraudei anti-Trump?

Decizia uluitoare a Fox News de a proclama victoria lui Biden în Arizona, în ciuda tuturor principiilor elementare de statistică, a reprezentat momentul-cheie al alegerilor din SUA.

Un comentariu de Shama Tobin pentru American Thinker pe care l-am tradus pentru cititorii Evenimentului zilei.

În jurul orei 10.30 PM, ora Coastei de Est, în Noaptea Alegerilor, un prieten care locuiește pe Coasta de Est mi-a trimis un mesaj pe WhatsApp:

„Vezi că Trump conduce acum în Carolina de Nord, iar diferența crește. Același lucru se întâmplă și în Ohio. Trec când pe CNN, când pe Fox. Tipii de la CNN încep să fie deprimați.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca răspuns, i-am trimis o imagine cu o sticlă de vin roșu pe care scria „Trump” și cu următoarele cuvinte: „Sunt gata”. Se anunța o repetare a Nopții Alegerilor din 2016.

Însă, la 11.20 PM, Fox News a făcut un anunț șoc declarând victoria lui Joe Biden în Arizona. Nu a contat că 900.000 de voturi erau încă nenumărate, inclusiv voturi prin poștă.

Alte organe de presă, inclusiv The New York Times și CNN, nu au declarat cursa electorală închisă în Arizona abia după două zile.

Pierderea Arizonei însemna că Trump trebuia acum să câștige 22 de voturi ale marilor electori, în loc de numai 11, pentru a-și asigura realegerea.

Era acum nevoit să câștige Pennsylvania (20) sau Michigan (16) împreună fie cu Wisconsin (10) sau cu Nevada (6). Dar și acest lucru părea încă fezabil.

Declararea prematură a închiderii cursei în Arizona a avut ca efect reanimarea speranței în tabăra.

Nimic surprinzător, douăzeci de minute mai târziu, la ora 23.40, Biden a apărut public, adresându-se simpatizanților: „Credem că unul dintre canalele media a sugerat că am câștigat Arizona, rămânem încrezători în legătură cu Arizona – este un punct de cotitură”.

Nu a fost o afirmație improvizată, ci una premeditată. Arizona a fost un moment de cotitură, așa cum zice Biden, după declarația prematură a Fox.

Încercând să găsească o explicație pentru opțiunea companiei de știri, Bret Baier l-a întrebat pe Arnon Mishkin, șeful echipei de decizie a Fox News pentru alegerile prezidențiale, dacă era sută la sută convins că a luat decizia corectă.

Mishkin a răspuns cu răceală: „Absolut. Am luat-o după o dezbatere de o jumătate de oră dacă era momentul. Pentru că era clar de ceva timp că fostul vicepreședinte se afla în frunte în Arizona și că el era cel mai probabil să câștige statul. Se afla în situația «probabil dar încă nedecis» de aproape o oră. În cele din urmă, am luat decizia.”

Sunt două probleme cu această decizie. Întâi, nu declari cursa închisă câtă vreme ea se află încă în limitele probabilității statistice. Expresia „cel mai probabil” înseamnă că șansele sunt mai mici de 100%. Declari cursa câștigată de un candidat atunci când este matematic imposibil pentru celălalt candidat să îl mai ajungă.

Doi, când Mishkin și echipa sa deliberau dacă să declare cursa câștigată de Biden sau nu, procentajul voturilor numărate era de aproximativ 60%. Arizona nu este un stat albastru (Democrat) solid. Trump a câștigat acest stat în 2016 cu o diferență mare de 3,5%.

Înainte de 2010, Arizona a votat pentru candidații Republicani în nouă din precendentele zece alegeri.

Iar, în 2018, statul a ales un guvernator Republican la o diferență uriașă de 14%.

Toate indiciile arătau că Trump urma să câștige din nou Arizona.