Nicolae Bălcescu: Minunată destăinuire a lui Dumnezeu

Nicolae Bălcescu: Minunată destăinuire a lui Dumnezeu Nicolae Bălescu, rol important în istoria României. sursa: arhivă EVZ

Serbând la Paris a treia aniversare a zilei de 15 Mai 1848, Nicolae Bălcescu, care petrecuse timp de o lună în Munţii Apuseni, ocrotit şi ajutat cu bani de Avram Iancu, glorifica într-un discurs amintirea acelei zile de la Blaj:

„Zi de lumină, de libertate şi de mărire română, te pomenim şi te serbăm cu drag! Tu minunaşi lumea şi îi arătasi că naţia română e matură, vrednică de libertate, vrednică de a intra în frăţia cea mare a naţiilor.

În analele Românilor altă zi nu străluceşte mai frumos decât tine şi cea asemenea ţie, sora ta iubită, ziua de 11 Iunie 1848 a poporului din Bucureşti.

Te pomenim şi te serbăm cu drag, o zi măreaţă, căci întâiaşi data auzirăm atunci un popor întreg răspunzând celor ce-i vorbeau de unirea Ardealului cu Ungaria, prin această strigare: noi vrem să ne unim cu Ţara!

Ne puteți urmări și pe Google News

Minunată destăinuire a lui Dumnezeu, care în zile aşa mari de sărbătoare populară vorbeşte deadreptul în inimile aleşilor săi şi numai poporul şi poeţii, aceşti fii ai inspiraţiei divine, avură la 1848 conştiinţa întâmplărilor viitoare, numai ei citiră şi destăinuiră aceea ce era scris în fundul inimii fiecărui Român: mântuirea de orice domnie străină prin unitatea naţională”.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric