DNEVNIK: “Opinii diametral opuse” la Sofia, ce s-a întâmplat între Ministerul Culturii și BNR
- Iuliu Vlădescu
- 3 noiembrie 2020, 03:00
Modificările aduse Legii privind radioul și televiziunea nu vor fi retrase, iar directorul Radioului Național Bulgar (BNR), Andon Baltakov, nu va demisiona.
Acesta este cel mai scurt rezumat după aproape zece zile de dispute și tensiuni publice între directorul BNR și Ministerul Culturii de la Sofia. La prima vedere, un compromis pare să fi fost atins, dar de fapt nu este așa. Cele două instituții au rămas în poziții „diametral opuse”, iar principala problemă din cauza căreia a început criza rămâne și probabil vor mai fi multe evoluții.
La 19 octombrie, Ministerul Culturii a publicat un proiect de dezbatere publică a modificărilor din Legea privind radioul și televiziunea, cu accent pe schimbarea modului de finanțare a celor două mijloace de informare publice - Radioul Național Bulgar (BNR) și Televiziunea Națională Bulgară (BNT). La 21 octombrie, Baltakov a anunțat pe postul public de radio că dorește demisia ministrului bulgar al culturii, Boil Banov, și și-a depus propria demisie, deoarece proiectul propus nu a fost cel la care a lucrat grupul de lucru. Potrivit spuselor sale, în versiunea aprobată au fost incluse texte despre modul de administrare al celor două instituții media, privind sincronizarea mandatelor consiliilor de administrație și ale directorilor generali. Banov a declarat că ministerul a jucat un rol activ și a salutat textele.
Un detaliu curios este că fișierul care a fost încărcat pentru dezbateri publice pe site-ul strategy.bg se intitulează ZID ZRT 4.08.bez.doc. Acest lucru a fost interpretat ca o confirmare a faptului că din varianta dată publicității au fost scoase texte. Angajații de la Radio au cerut de asemenea retragerea proiectului de lege. Acest lucru a fost solicitat și de Asociația Jurnaliștilor Europeni.
Cum s-a schimbat poziția Ministerului Culturii
Inițial, Ministerul Culturii (MC) a negat că ar fi eliminat vreun text din proiect, justificând asta prin faptul că ar fi fost doar organizatorul ședințelor grupului de lucru. Instituția a anunțat că orice idee ar putea fi propusă în decursul dezbaterilor publice.
Ulterior, ca răspuns la întrebările ziarului Dnevnik, cei de la MC au declarat că BNR nu a prezentat nicio poziție cu privire la proiectul de lege și că acesta a fost redactat cu un obiectiv bine stabilit de la început - de a alinia finanțarea mass-media publice cu prevederile Legii finanțelor publice și ale legislației în domeniul ajutoarelor de stat.
Întrebați ce părere au despre ideea mandatelor sincronizate ale consiliilor de administrație și ale directorilor executivi, cei de acolo au răspuns că ministerul nu a dat „opinii, propuneri și nici nu și-a impus poziția și politicile cu privire la niciunul dintre punctele legate de reglementarea mediului mass-media și a activității mass-media publice, având în vedere că pentru ministrul culturii nu sunt prevăzute atribuții concrete în Legea privind radioul și televiziunea legate de furnizarea de servicii media și altele”, precizează cei de la minister. În acest sens, în chestiunile legate de administrarea mass-media publice este așteptată o poziție, respectiv propuneri care să fie susținute de instituțiile relevante interesate, se mai arăta în răspuns.
În cele din urmă, în cadrul ședințelor ministrului culturii, Boil Banov, cu directorul Radioului Național Bulgar și cu directorul general al Televiziunii Naționale Bulgare, Emil Koșlukov, a fost clar faptul că el însuși a eliminat textele, de teama protestelor.
Ministerul are în vedere reacția din vară, când peste 100 de persoane au reacționat împotriva schimbărilor introduse de președintele Comisiei pentru mass-media din Parlamentul bulgar, Vejdi Rașidov, care se refereau doar la mandatele directorilor generali. Atunci, jurnaliști și personalități publice au văzut în schimbări o încercare de a-i consolida poziția lui Emil Koșlukov în funcția de șef al BNT. La o întâlnire cu directorul BNT, săptămâna aceasta (28 octombrie), Boil Banov a spus că nu poate porni împotriva societății civile. Pentru bTV, pe 30 octombrie, după ce Baltakov și-a retras demisia, Banov a fost și mai concret: „Am eliminat personal 8 articole din Legea pentru Radio și Televiziune pentru dezbaterile publice, pentru că asta însemna să facem directori pe viață. Aceste articole se referă la mandatele directorilor generali și la evoluția acestora, precum și la mandatele consiliilor lor de administrație. Le-am eliminat pentru că exact președintele Comisiei pentru cultură și mass-media a introdus un proiect de lege similar în luna iulie, cu mandate prelungite ale directorilor, după care a avut loc o “explozie” mare în spațiul public și 60 dintre cei mai proeminenți intelectuali bulgari au semnat împotriva acestei legi, iar el a retras-o după 2 zile”.
“Nu există nicio modalitate ca ministerul să scoată o nouă lege cu mandate prelungite ca răspuns la o astfel de reacție. Comitetul pentru cultură lucrează la un astfel de proiect de lege... Nu este discutabil subiectul cu privire la retragerea acestor puncte. Le-am retras pentru că ar fi însemnat să faci directori de viață. Eu ascult opinia publică și dacă societatea nu le-a vrut, eu le-am scos. Această lege este bună pentru întregul mediu, iar mandatele directorilor generali sunt cel mai ușor de depus, dacă societatea își reconsideră opinia”. Accept critica că sunt de partea intelectualilor bulgari. A existat dependență până acum. Acum se schimbă multe lucruri având în vedere interesul public și misiunea radioului și televiziunii publice. Există multe schimbări”, a spus Banov.
Aici intervine principala diferență între pozițiile Ministerului Culturii și directorul Radioului Național Bulgar: Baltakov nu a comentat niciodată durata mandatului său, ci modul în care sistemul l-a pus în prezent în situația de a lucra cu consiliu de administrație ales pentru un alt director, pentru înlăturatul Svetoslav Kostov. Acest lucru i-a creat probleme la începutul mandatului, când nu a găsit sprijin din partea Consiliului de Administrație al BNR pentru deciziile sale.
Potrivit spuselor participanților la grupul de lucru, textele referitoare la Consiliul de Administrație și conducere au fost acceptate de toți. Consiliul pentru Mass-Media Electronice (CEM) a declarat pentru Dnevnik că textul pentru administrarea celor două mijloace de informare publice e logic să apară în acest proiect de lege, care este despre finanțare, deoarece dacă schimbi modul de finanțare, este bine să schimbi modul de administrare.
Pentru „Dnevnik”, directorul general al BNT, Emil Koșlukov și-a exprimat sprijinul pentru proiectul depus. La întâlnirea cu ministrul culturii, Boil Banov, el a spus: „Nu suntem foarte interesați de mandate. În afară de asta, dacă îmi amintesc bine, de-a lungul anilor noi am luptat exact pentru acest lucru – pentru ca societatea să își poată alege deputați la alegeri libere, care să aleagă (independent) să facă legi. Cred că acesta este doar un proiect și nu cred că noi aici, la BNT, sau dv în minister, ori oriunde și în orice alt grup, stabiliți agenda. Cred că asta face parlamentul, așa că urmează ca deputații să decidă”. Niciuna dintre celelalte instituții nu a luat o poziție publică în conflict.
”Vulturii circulă în jurul BNR”
În demisia sa depusă la CEM, Baltakov ceruse eliberarea din funcție de la 1 noiembrie. La data de 30 octombrie, el s-a întâlnit cu angajați și jurnaliști ai BNR și a încercat din nou să- și explice poziția. În fața colegilor săi, Baltakov și-a exprimat dezamăgirea față de modul în care sunt elaborate proiectele de lege în Bulgaria, dar după sprijinul primit, a decis să rămână la conducerea radioului public.
„Nici măcar în acest moment nu-mi pasă – acum, când am început să mă gândesc în profunzime, dacă această lege va intra sau nu în Adunarea Națională. Avem o treabă mult mai importantă, iar aceasta este într-adevăr ca BNR să devină un radio public”, a spus Baltakov, în fața adunării generale, citat de site-ul radioului. "Vulturii circulă în jurul Radioului Național Bulgar. Există oameni sau poziții împotriva noastră care nu corespund modului în care noi dorim să lucrăm și să trăim în această societate. În această bătălie trebuie să fim împreună. Mă duc la CEM să-mi retrag demisia. Într-adevăr, voi m-ați determinat”, a mai comentat Baltakov.
Ministerul Culturii se va întâlni cu reprezentanți ai CEM. Poziția ministerului este ca modificările privind consiliile de administrație să fie depuse, dacă există un consens public pentru acestea. Data limită pentru dezbateri publice este 18 noiembrie.
Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR