Cadou de la Univers pentru omenire. Descoperirea oamenilor de știință este colosală

Cadou de la Univers pentru omenire. Descoperirea oamenilor de știință este colosală

Fragmentelele din meteoritul „Fireball” care a aterizat în Michigan ar putea ajuta la descoperirea originilor sistemului nostru solar.

Meteoritul „Fireball” care s-a prăbușit în Michigan deține compuși organici extraterestri.

Un meteorit (foto) care a aterizat pe un lac înghețat în 2018 conține mii de compuși organici care s-au format în urmă cu miliarde de ani și ar putea oferi indicii despre originile vieții pe Pământ .

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Fragmentul de meteorit care a căzut pe lacul Strawberry include compuși organici curat.

Meteoritul a intrat în atmosfera Pământului pe 16 ianuarie 2018, după o călătorie foarte lungă prin spațiu, luminând cerul peste Ontario, Canada, și Vestul Mijlociu Statele Unite ale Americii.

Radarul meteo a urmărit coborârea rocii spațiale în flăcări, ajutând vânătorii de meteoriți să localizeze rapid fragmente căzute pe lacul Strawberry din Hamburg, Michigan.

O echipă internațională de cercetători a examinat apoi o bucată de meteorit de dimensiunea unei nuci „în timp ce era încă proaspătă”. Aceştia au descoperit mai mult de 2.000 de molecule organice datând de pe vremea când sistemul nostru solar era tânăr. Compuși similari ar fi putut contribui la apariția vieții microbiene pe planeta noastră, au raportat autorii studiului.

Fragmentul adus la Chicago's Field Museum părea că ar fi fost colectat din spațiu, a declarat coautorul studiului, Jennika Greer, candidat la doctorat în cadrul Departamentului de Științe Geofizice de la Universitatea din Chicago.

Când rocile spațiale intră în atmosferă cu viteze de câteva mile pe secundă, aerul din jurul lor se ionizează. Căldura extremă topește până la 90% din meteorit, iar roca care supraviețuiește pasajului atmosferic este cuprinsă într-o crustă ca de sticlă cu grosimea de 1 milimetru, a declarat autorul principal al studiului Philipp Heck, profesor asociat la Universitatea din Chicago.

Vânătorul de meteoriți Robert Ward este înfățișat cu meteoritul pe lacul Strawberry, lângă Hamburg, Michigan.

În ciuda faptului că iau foc când se apropie de Pământ, meteoriți stâncoși precum acesta sunt foarte, foarte reci când aterizează, a spus Heck pentru Live Science. „Am auzit relatări ale martorilor oculari despre meteoriți căzuți în bălți după ce a plouat, iar balta a înghețat pentru că meteoritul era atât de rece”, a spus el.

Ce conţine meteoritul

Deoarece meteoritul a fost modificat atât de puțin după încălzirea inițială în urmă cu miliarde de ani în urmă, a fost clasificat ca H4: „H” indică faptul că este un meteorit stâncos cu un conținut ridicat de fier, în timp ce meteoriții de tip 4 au suferit schimbări suficiente pentru a-și schimba compoziția originală. Doar aproximativ 4% din meteoriții care cad astăzi pe Pământ aterizează în categoria H4.

Meteoritul conținea 2.600 de compuși organici, au raportat cercetătorii în studiu. Deoarece meteoritul a rămas în mare parte neschimbat faţă de acum 4,5 miliarde de ani, acești compuși sunt probabil asemănători cu cei pe care alți meteoriți i-au adus pe pământul tânăr, dintre care unii „ar fi putut fi încorporați în formarea vieţii”, a spus  Philipp Heck, potrivit space.com.