Sursele vieții pe Pământ cercetate într-un meteorit din Costa Rica. Ce cred oamenii de știință

Sursele vieții pe Pământ cercetate într-un meteorit din Costa Rica. Ce cred oamenii de știință

Mai multe substanțe organice, despre care se crede că joacă un rol important în apariția vieții, au fost descoperite de oamenii de știință într-un meteorit căzut în Costa Rica.

Meteoritul, care avea dimensiunea unei mașini de spălat, s-a prăbușit pe pământ în aprilie 2019, iar fragmentele sale au fost descoperite, împrăștiate, pe raza a două sate învecinate din Costa Rica, La Palmera şi Aguas Zarcas.  Acesta conţine compuşi complecşi ai carbonului, chiar şi aminoacizi (din care se formează proteine şi chiar molecule ADN) dar şi alte substanţe complexe care pot îndeplini roluri importante în apariţia vieţii.

În urma cercetării fragmentelor descoperite, oamenii de știință au ajuns la concluzia că asteroidul din care provin reprezintă o „fosilă vie” care datează de la începuturile sistemului solar. Ei au concluzionat că acesta s-ar fi format din praful şi gazele provenite de la nebuloasa care a dat naștere Soarelui și sistemului solar.

Ingredientele conținute de fragmentele de meteorit sunt ar fi, însă, și mai vechi, fiind formate în furnalul unor stele care s-au stins cu mult înainte ca Soarele să se aprindă. Acești asteroizi, care s-au format în perioada de naştere a sistemului solar, fac parte dintr-o clasă denumită condrite carbonice, fiind foarte bogaţi în carbon.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă alţi asteroizi formaţi la începuturile sistemului solar au devenit părţi ale unor planete, asteroidul din care provine meteoritul descoperit Costa Rica a rămas intact pentru cea mai mare parte a timpului, compoziţia sa fiind modificată doar de influenţa razelor solare care au dus la formarea unor compuşi chimici din ce în ce mai complecşi.

Un alt meteorit, cu o compoziție similară a explodat deasupra unei localități din vestul Australiei, în 1969. Aminoacizii descoperiţi la vremea respectivă au contribuit la răspândirea ideii că viaţa pe pământ îşi are probabil originea în substanţele chimice aduse de meteoriţii care au bombardat planeta noastră la scurt timp după formare.

Studiile despre noul meteorit nu sunt încă finalizate, iar oamenii de ştiinţă continuă să caute compuşi organici complecşi. Deja, conform cercetătorilor, meteoritul din Aguas Zarcas prezintă urme de aminoacizi ce nu au mai fost găsite nicăieri pe Pământ.

Un asteroid, „razant” pe lângă Pământ! Cât de mare e pericolul? FOTO

Oamenii de știință o confirmă! Scenariile SF ar putea deveni realitate. Te încumeți??