Noua Zeelandă intră și ea pe Lista Morții

Noua Zeelandă intră și ea pe Lista Morții

Majoritatea cetățenilor din Noua Zeelandă au aprobat legea „Sfârșitului Vieții”, ceea ce va duce la instituirea eutanasiei și sinuciderii asistate.

Adoptată în Parlament în noiembrie 2019, End of Life Choice Act va fi promulgată după ce cetățenii din Noua Zeelandă s-au pronunțat în favoarea ei într-un referendum care a avut loc cu ocazia alegerilor generale din 17 octombrie.

Deși rezultatele numărătorii finale vor fi disponibile abia pe 6 noiembrie, rezultatele preliminare ale plebiscitului arată că 65,2% dintre neo-zeelandezii prezenți la urne au aprobat introducerea legii, scrie LifeSiteNews.

Este puțin probabil ca voturile nenumărate încă să poată răsturna situația.

End of Life Choice aprobă eutanasia sau sinuciderea asistată pentru orice persoană cu vârsta de peste 18 ani, care a fost diagnosticată cu o boală terminală și care este susceptibilă să moară în următoarele șase luni.

Potrivit noii legi, o persoană care cere să moară trebuie să fie „într-un stadiu avansat de declin ireversibil al capacităților sale fizice” și să aibă „suferințe insuportabile care nu pot fi ușurate până la un nivel considerat de ea ca tolerabil”.

Persoanele afectate de o boală mentală, de un handicap sau de vârsta înaintată nu sunt excluse de la aprobarea procedurilor, deși aceste motive singure nu sunt în sine admisibile.

Nu există nici o obligație pentru ca pacienții să primească îngrijiri paliative înainte de a li se administra substanțe letale, după cum nu este prevăzută nici o perioadă de reflecție, care să permită răzgândirea.

Cei care se opun legii se tem că persoanele vulnerabile vor simți astfel o presiune de a-și pune capăt zilelor.

Bob McCoskrie, directorul organizației Family First, a declarat despre aceste persoane:

„Ar putea ajunge să creadă că eutanasia este «cel mai potrivit lucru» pe care trebuie să-l facă; au avut «o viață bună» și acum nu își doresc să fie «o povară» pentru cei apropiați și dragi.”

Numeroși medici, avocați și experți în îngrijiri paliative s-au opus legii.

Dacă, așa cum este foarte probabil, rezultatul final va fi majoritar „Da”, atunci End of Life Choice Act va intra în vigoare în termen de 12 luni.