Ar putea fi salvarea noastră! Un vaccin cu anticorpi monoclonali

Ar putea fi salvarea noastră! Un vaccin cu anticorpi monoclonali

Directorul științific al Glaxo Smith Kline (Gsk), Rino Rappuoli, vorbeşte despre  noul tratament-minune care „reuşeşte imunizarea persoanelor timp de 6 luni”.

„Acest anticorp are două folosinţe: una pentru persoanele sănătoase şi alta în cercetare şi biologia clinică. Le este administrat  un anticorp astăzi şi de mâine acestea sunt protejate, dar şi imune timp de şase luni de zile”. Oaspete la emisiunea Che Tempo fa de pe Rai 3 al lui Fabio Fazio, directorul ştiinţific al vaccinurilor de la Glaxo Smith Kline (GSK), Rino Rappuoli, a vorbit despre munca în care este implicat pentru a contrasta panedmia Covid-19. Rappuoli împreună cu echipa sa tocmai dezvoltă „un super anticorp monoclonal”, capabil să protejeze persoanele făcându-le imune pentru cel puţin şase luni de zile.

Ce sunt anticorpii monoclonali și pentru ce sunt folosiți?

Chiar dacă denumirea te duce gândul la ceva complicat, explicația este destul de simplă: este un tip de tratament în care cei mai puternici și eficienți anticorpi – proteine produse de sistemul imunitar care se atașează microorganismelor sau substanțelor ce atacă corpul uman și încearcă să oprească răspândirea acestora – sunt clonați și prelucrați în doze injectabile sau pentru perfuzii. Se speră că astfel  s-ar maximiza potențialul organismului de a anihila un antigen vizat, în acest caz SARS-CoV-2.

Profesorul Rappuoli: „Planul nostru de lucru - a explicat profesorul vorbind despre timp, înainte de punerea în circulaţie a medicamentului - este cu începerea probelor clinice încă înainte de Crăciun, pentru a le termina cam în februarie, iar în martie să avem medicamentul la dispoziţie, adică primele zeci de mii de doze şi apoi să producem mult mai multe”. „Avem nevoie de vaccinuri pentru a preveni în viitor această boală, dar, între timp, avem încă foarte multe persoane infectate - subliniază Rappuoli -, iar ca să dezvolţi tratamente nu e aşa de uşor. Noi şi alte puţine laboratoare din lume, ne-am propus să dezvoltăm anticorpi monoclonali”. „Anticorpii monoclonali - adaugă el - sunt substanţe naturale prezente în sângele persoanelor care se vindecă de virus şi care permit acestora să se vindece. Noi am reuşit să recoltăm sânge de la anumite persoane aflate în convalescenţă. Am reuşit să facem vaccinuri pentru a preveni pandemia şi anticorpi monoclonali pentru a o trata în timp record, iar acum aceste vaccinuri sunt în probe clinice”. Anticorpii monoclonali sunt o categorie de anticorpi (clasă de imunoglobulină) care au ca trăsătură specifică o structură şi o funcţie identică (adică au aceeaşi specificitate pentru un anumit antigen sau un anumit epitop) şi care sunt produse de o clonă de celule limfoide (limfocite sau plasmocite) care toate provin dintr-o singură celulă iniţială şi, prin urmare, sunt toate identice din punct de vedere genetic. Anticorpii pot fi produşi „in vivo”, sau „in vitro”, scrie Leggo. Tipul acesta de tratament are, însă, un istoric mai scurt ca terapie antivirală sau împotriva bolilor infecțioase. Deocamdată, sunt omologate doar medicamente împotriva hepatitei C și a virusului respirator sincițial (RSV). Alte astfel de tratamente există în fază experimentală pentru HIV și Ebola.