Dotări SF pentru noul avion de luptă britanic: cabină portabilă și copilot virtual

Dotări SF pentru noul avion de luptă britanic: cabină portabilă și copilot virtual

Grupul de companii implicate în dezvoltarea viitorului avion de luptă britanic (și italian) și-a multiplicat anunțurile despre „conceptele revoluționare” ce vor sta la baza acestei aeronave denumită Tempest.

În Marea Britanie are loc o revizuire strategică de apărare și securitate, precum și o revizuire a cheltuielilor publice, pe fondul incertitudinilor economice din cauza crizei de sănătate legată de Covid-19 și de Brexit.

„Team Tempest”, adică grupul de companii implicate în dezvoltarea viitorului avion,  face noi dezvăluiri despre acest program.

Întâi de toate, la doi ani după prezentarea acestui nou program, BAE Systems a ridicat vălul, în iulie, de pe a sa „smart factory”, o „uzină 4.0” situată în Warton (Lancashire) care va apela la imprimarea 3D și la robotică pentru a produce componentele viitorului „Tempest”, provocarea constând în reducerea timpilor de livrare și a costurilor de fabricație ale acestui aparat, care este programat pentru intrarea în funcțiune în 2035.

Ne puteți urmări și pe Google News

În același timp, și pe lângă cooperarea cu suedezii de la Saab, alte câteva companii s-au alăturat BAE Systems, Leonardo și MBDA UK în cadrul Team Tempest, între care Bombardier Belfast, Collins Aerospace, GE Aviation UK, GKN Aerospace Martin Baker, QinetiQ și Thales UK.

Apoi, o lună mai târziu, BAE Systems a indicat că se va baza pe tehnologia cunoscută sub numele de „gemeni digitali” pentru a accelera dezvoltarea acestei aeronave de generația a 6-a, fără a trece prin faza unui „demonstrator”.

Mai recent, Leonardo a raportat despre un experiment care, desfășurat în cooperare cu Royal Air Force, a constat în dezvoltarea unui roi de drone echipat cu sistemul de război electronic „Britecloud” pentru a păcăli și satura apărările aeriene ale inamicului.