Macron: Teroriștii și extremiștii nu vor câștiga

Macron: Teroriștii și extremiștii nu vor câștiga

Președintele Franței a vorbit la colegiul Conflans-Sainte-Honorine, unde un profesor de istorie și geografie a fost decapitat, vineri, de un extremist în vârstă de doar 18 ani. „Un atentat terorist islamist tipic”, a declarat Emmanuel Macron.

„Unul dintre concetăţenii noştri a fost asasinat (…) pentru că el preda, pentru că el îi învăţa pe elevi libertatea de exprimare, libertatea de a crede şi de a nu crede”, a spus liderul de la Elysee,  la colegiul din Bois d'Aulne, unde preda profesorul ucis cu „lașitate”.

„Compatriotul nostru a fost atacat în mod laş, a fost victima unui atentat terorist islamist tipic”, a declarat Emmanuel Macron.

„Obscurantismul şi violenţa care însoţesc acest gest nu vor câştiga”. „Ei nu vor trece”, a adăugat președintele Republicii, invitând naţiunea franceză la „coeziune”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Emmanuel Macron sosise vineri la ora 21:10 la colegiul din Conflans, în departamentul Yvelines, unde profesorul predase, însoţit de ministrul educaţiei naţionale Jean-Michel Blanquer şi de ministrul de interne Gerald Darmanin.

Președintele francez a discutat cu cadrele didactice care se aflau în stare de șoc după oribila crimă și a prezentat condoleanțe familiei şi apropiaţii profesorului ucis.

A vrut să ucidă valorile Republicii, iluminismul

„Naţiunea întreagă va fi alături de ele, în prezent şi în viitor, pentru a le proteja, a le apăra, pentru a le permite să-şi facă meseria, cea mai frumoasă dintre toate, pentru că-i face pe cetăţeni liberi”, a rostit liderul de la Elysee, adresându-se tuturor cadrelor didactice din Hexagon.

„Nu este o întâmplare, dacă în această seară un profesor a fost ucis de un terorist este pentru că acesta a vrut să ucidă valorile Republicii, iluminismul, posibilitatea de a face din copiii noştri cetăţeni liberi”, a declarat Macron.