Gunoierii spațiului cosmic: ce țări poluează cel mai mult! Încleștarea titanilor de pe orbită

Gunoierii spațiului cosmic: ce țări poluează cel mai mult! Încleștarea titanilor de pe orbită

O firmă de cercetare spațială a publicat un raport care arată care sunt țările care poluează cel mai mult spațiul cosmic, în urma scoaterii din uz a sateliților care plutesc pe orbită și a rachetelor. Joi seară a existat riscul unei coliziuni între vehiculele spațiale, însă aceasta nu s-a produs.

Un satelit rusesc scos din circulație și o rachetă chinezeașcă defectă prezintă un risc ridicat de  coliziune și ar putea elibera mii de piese de șrapnel în spațiu. Din fericire, o ciocnire a acestora, cu grad ridicat de a se produce joi seară, nu a mai avut loc.

LeoLabs, o firmă care detectează deșeurile din spațiu, a informat că un satelit rusesc rechiziționat și o rachetă chinezească scoasă din uz plutesc pe orbită, pe căi separate, și s-ar fi putut ciocni joi seară. Experții au fost îngrijorați că impactul acestora ar putea crește cu 20% deșeurile spațiale. Aceste resturi ale echipamentelor părăsite în spațiu pot fi o amenințare pentru sateliții actuali de pe orbită.

Satelitul și racheta plutesc pe orbită la peste 1.000 de kilometri deasupra suprafeței Pămâmtului, la o distanță de 30 de kilometri și au fost într-un mare risc de a se ciocni. Potrivit specialiștilor LeoLabs, obiectele au o masă de 2..8 tone metrice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși nu există vreun pericol pentru Pământ, materialele făcute de oameni și lăsate în spațiu înseamnă un risc semnificativ pentru funcționarea sateliților pe orbită.

LeoLabs, care are sediul în California, a distribuit pe pagina sa de Twitter un model care reconstituie posibila coliziune de joi seară. Potrivit graficului, satelitul rusesc Kosmos-2004 se mișcă pe direcția polilor de sub de deasupra Pământului, în timp ce racheta chinezească Chang Cheng 4C se îndreaptă spre nord deasupra insulelor Falklands.

Rusia, gunoierul spațiului

Un raport dat publicității, în luna mai, arată că Rusia este cel mai mare responsabil cu deșeurile din spațiu care plutesc pe orbită, cu peste 14.403 articole scoase din uz. Mai ales în ultimii 2 ani, Rusia a contribuit major la cantitatea de deșeuri din cosmos, însă țara s-a mai debarasat recent, pe orbită, de 65 de articole.

În mai, o rachetă folosită pentru lansarea sateliților științifici în spațiu s-a dezmembrat după 9 ani pe orbită și a aruncat zeci de bucăți de deșeuri deasupra Pământului, potrivit Roscosmos. Fregat-SB este un tip de remorcă spațială a cărei parte superioară a rămas în spațiu după ce a ajutat la lansarea satelitului Spektr-R în 2011, declarat oficial defunct în 2019. Rocosmos a confirmat că racheta s-a sfărâmat în mai, deasupra Oceanului Indian.

Ne paște sindromul Kessler?

Aceste resturi de echipamente spațiale riscă să distrugă sateliții, telescoapele, navele spațiale valide, iar un om de știință de la NASA se teme chiar că acest fenomen ar putea antrena într-un final sindromul Kessler. Această teorie îi aparține cercetătorului Donald Kessler și a fost lansată în 1978. Potrivit acesteia, densitatea obiectelor din orbita inferioară a Pământului ar putea crește până în punctul în care coliziunile care se produc generează mai multe deșeuri în spațiu, ceea ce ar putea fi periculos pentru oamenii care călătoresc în spațiu.

Un studiu recent a propus o modalitate de a limita numărul de sateliți lansați în spațiu pentru a reduce problema deșeurilor cosmice.

Sursa: Daily Mail