Bugetul la control! Comsia Europeană vrea să știe pe ce ne dă banii

Bugetul la control! Comsia Europeană vrea să știe pe ce ne dă banii

Johannes Hahn se va întâlni joi în Capitală cu mai mulți miniștri din guvernul României pentru a discuta despre buget.

Comisarul european Johannes Hahn, responsabil pentru buget şi administraţie, va efectua joi, 15 octombrie, o vizită la Bucureşti, informează un comunicat al Executivului comunitar.

Cu această ocazie, Johannes Hahn se va întâlni cu prim-ministrul României, Ludovic Orban, cu vice prim-ministru, Raluca Turcan, cu ministrul Finanţelor Publice, Vasile-Florin Cîţu, şi cu ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş.

Ce se va discuta joi?

Temele de discuţie ce vor fi abordate se referă la viitorul buget UE pe termen lung şi la fondul de redresare şi rezilienţă, precum şi la legislaţia europeană referitoare la resursele proprii şi la respectarea principiului statului de drept, scrie Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce privește fondurile de relansare economică oferite de UE, Polonia a anunțat deja că se va opune acestei decizii, în condițiile în care Uniunea Europeană dorește să retragă fondurile pentru statele care încalcă statul de drept.

„Dacă ameninţările şi şantajul sunt menţinute, noi vom apăra ferm interesele vitale ale Poloniei. Veto. Non possumus”, a declarat vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, liderul de facto al Poloniei conservatoare, într-un interviu acordat cotidianului Gazeta Polska Codziennie.

„Nu ne vor forța mâna”

„În acest fel vom reacţiona împotriva tuturor celor care caută să ne forţeze mâna. O voi repeta, pentru că am spus-o deja, noi suntem de partea bună a Istoriei. Cei care vor să ne priveze de suveranitatea noastră, să ne impună viziunea lor fantezistă sunt pe cale să se prăbuşească”, a declarat Kaczynski, preşedintele Partidului Ordine şi Justiţie (PiS), aflat la putere din 2015.

Comisia Europeană (CE) a prezentat luna trecută un prim raport cuprivire la respectarea statului de drept în UE, deosebit de critic faţă de Polonia şi Ungaria.

Cele două ţări se află în colimatorul Bruxellesului din cauza reformelor lor judiciare, susceptibile în opinia UE să submineze independenţa justiţiei, dar şi, între altele, din cauza aducerii atingere pluralismului presei.

Varşovia şi Budapesta au refuzat deja, în septembrie, să-şi dea unda verde - indispensabilă - planului european de relansare post-covid-19.

Pe de altă parte, eurodeputaţii, care au de spus ultimul cuvânt cu privire la bugetul din care face parte planul masiv al relansării, cer, în schimb, un mecanism puternic şi decurajator, care să lege alocarea fondurilor europene de probleme referitoare la statul de drept.