Schema genială prin care Gates se îmbogățește din pandemie!

Schema genială prin care Gates se îmbogățește din pandemie!

Cine are priortiate la vaccin? Cele mai bogate ţări din lume sau cei mai vulnerabili - indiferent de naţionalitate sau venituri - să fie vaccinați mai întâi? Până să răspundă cineva concret la aceste întrebări, lui Bill Gates îi mege foarte bine.

Fundația a raportat recent o participație de 40 de milioane de dolari la CureVac - una dintre zecile de investiții pe care fundația le face în companii care lucrează la vaccinuri Covid, conform analizei The Nation a celei mai recente declarații fiscale a fundației Gates.

Fundația a anunțat, de asemenea, că va „utiliza o parte din fondul său strategic de investiții de 2,5 miliarde de dolari” pentru a-și avansa activitatea pe Covid.

Investeşte miliarde în Covid şi obţine câştiguri considerabile

Aceste investiții arată că cea mai vizibilă organizație caritabilă din lume și una dintre cele mai influente voci din lume în răspunsul la pandemie, este în măsură să obțină câștiguri financiare considerabile din pandemia Covid-19.

Chiar dacă oferta lui Trump pentru CureVac a eșuat, acțiunile companiei au crescut cu 400% la doar două zile după ce au devenit publice în august.  Miza financiară a Fundației Gates în Covid-19, pe care Bill Gates nu pare să o fi divulgat public, arată lipsa de transparență.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nici măcar nu au o structură de funcţionare care să fie clară”, notează Kate Elder, consilier senior în domeniul vaccinurilor la Doctori fără frontiere. „Sunt din ce în ce mai puține informații provenind de la Fundația Gates. Nu răspund la majoritatea întrebărilor noastre. Ei nu-și pun personalul tehnic la dispoziție pentru discuții cu noi atunci când încercăm să aflăm mai multe despre strategia lor tehnică pe Covid și cum prioritizează anumite lucruri”.

Organizația Mondială a Sănătății a cedat conducerea unui grup de parteneriate public-private în care Gates oferă finanțare cheie

Prioritățile lui Gates în dezvoltarea și distribuirea unui vaccin Covid, spune Elder, sunt cele mai mari, întrucât instituțiile multilaterale precum Organizația Mondială a Sănătății au cedat conducerea unui grup de parteneriate public-private în care Gates oferă finanțare cheie. Aceste organizații, Coalition for Epidemic Preparedness Innovations și Gavi, Vaccine Alliance, colaborează cu OMS pentru a dezvolta „ cel mai mare și mai divers portofoliu de vaccinuri Covid-19 din lume”, unde  speră să poată livra miliarde de doze de vaccin anul viitor, inclusiv în multe țări sărace.
James Love, directorul ONG-ului Knowledge Ecology International: „A avut destui bani și suficientă prezență în zonă pentru o perioadă suficient de lungă de timp pentru a fi poziționat ca primul motor și cel mai influent. Deci, oamenii s-au bazat doar pe oamenii și instituțiile lui Gates, spune Love. Într-o pandemie, când există un vid de conducere, oamenii care se mișcă repede și par să știe ce fac, ei doar dobândesc multă putere. Și a făcut asta în acest caz”. 

Fundaţia Gates în pandemie a fost pe scară largă, aproape universală, scria  New York Times numindu-l  pe Gates ca fiind o „contrapondere vocală președintelui Trump“, iar Madonna face o donație de milioane de dolari pentru a sprijini activitatea fundației lui Bill Gates.

„Aveți (Bill Gates) o cantitate enormă de putere care afectează pe toată lumea de pe glob și ar trebui să existe o anumită responsabilitate, o anumită transparență”, spune Love. „Oamenii nu cer lucruri nerezonabile. Este o organizație caritabilă ... şi întrebăm: „Poți să explici ce faci, de exemplu? Ne puteți arăta aceste contracte? Mai ales că își folosesc banii pentru a influența politicile care implică şi banii noștri”.

Cum răspunde Bill Gates acestor întrebări

Fundația Gates a respins cererile de interviuri și nu a răspuns la întrebările detaliate trimise prin e-mail, inclusiv cu privire la investițiile sale în companiile farmaceutice care lucrează la Covid.

Multe voci spun că un rol cheie pe care Gates l-a jucat în pandemie a fost ridicarea industriei farmaceutice - de exemplu, împingerea Universității  Oxford să livreze principala sa platformă de vaccin Covid-19 în mâinile Big Pharma.

Parteneriatul rezultat cu AstraZeneca a avut un alt efect, așa cum au raportat recent Bloomberg și Kaiser Health News , schimbând modelul de distribuție al universității dintr-o platformă cu licență deschisă,  într-o licență exclusivă controlată de AstraZeneca.

Gates a avut pârghia de a împinge puternic universitatea, relatează Bloomberg , deoarece fundația este una dintre fondatorii  care finanțează dezvoltarea vaccinului de la Universitatea Oxford (în valoare de aproximativ 384 milioane dolari ). Fundația Gates a dat, de asemenea sute de milioane de dolari universității prin subvenții caritabile pentru o varietate de proiecte - inclusiv finanțare către Institutul Jenner al universității, care dezvoltă vaccinul Covid de la Oxford .

Oxford și AstraZeneca au făcut promisiuni publice cu privire la renunțarea la profituri

Jörg Schaaber, director executiv al grupului german de susținere BUKO Pharma-Kampagne, consideră că Fundația Gates are o investiție ideologică în acest tip de afaceri, indicând mulți dintre angajații superiori ai fundației care provin din industria farmaceutică, inclusiv președintele companiei globale Gates-program de sănătate .

„Dacă schimbaţi modul în care reglementați industria sau modul în care doriți ca medicamentele sau vaccinurile să fie produse și livrate”, spune KM Gopakumar, consilier juridic al Rețelei Lumii a Treia, cu sediul în India, „cu siguranță va afecta modelul de afaceri al acestor companii - și, de asemenea, investițiile Fundației Gates. Așa că își folosesc banii pentru a consolida statu quo-ul”.

Gates însuși își descrie fundația ca fiind implicată (intim) în parteneriatul dintre AstraZeneca și Universitatea din Oxford

„În fiecare săptămână discutăm cu AstraZeneca despre ce se întâmplă în India, ce se întâmplă în China astfel încât să putem obține datele de faza a treia care sunt promițătoare”, a remarcat Gates într-un briefing de presă.

În timpul ieşirilor publice Gates nu a menționat despre investiția fundației sale în nicio companie farmaceutică care lucrează la Covid. În mod similar, într-un interviu din august cu Wired , fostul șef al Microsoft a spus că, dacă ar fi infectat cu Covid, ar dori să i se prescrie imediat medicamentul terapeutic Remdesivir - fără a menționa finanţarea către  proprietarul medicamentului, Gilead. Fundația a refuzat să ofere detalii despre portofoliul său actual de investiții.