Un cunoscut medic infecționist trage un semnal de alarmă! ”Se va ajunge la medicina de tranșee”

Un cunoscut medic infecționist trage un semnal de alarmă! ”Se va ajunge la medicina de tranșee”

Puțin timp mai este până la momentul în care medicii vor alege, la propriu, pe cine să salveze și pe cine să lasă să moară.

Medicul Simin Aysel Florescu, de la Spitalul ”Victor Babeș” din București, trage un serios semnal de alarmă în ceea ce privește numărul tot mai mare de persoane care se prezintă la camerele de gardă ale spitalelor, fiind infectate cu noul coronavirus.

Situația din spitale este comparata cu un război în tranșee, ceea ce arată că situația este critică, că nu mai sunt locuri în Secțiile de Terapie Intensivă și nici în spitale. Potrivit lui Simin Florescu, suntem deja trecuți de ”ceasul al 12-lea”, dar cu toate astea pagubele pot fi limitate semnificativ dacă românii înțeleg că trebuie să poarte mască de protecție și să păstreze distanța socială.

„Spitalul este plin, asta arată că este o situație destul de încordată. Trebuie să mutăm centrul de gravitație de la câte locuri sunt în spitale la cum să nu ne îmbolnăvim, cum să ne ferim mai mult de boală. Dacă avem locuri nu înseamnă că trebuie să ne îmbolnăvim. Acum e totul plin. Dacă vor continua să vină pacienți în acest ritm, nu vom mai avea cum să-i ajutăm, pentru că vom ajunge în situația de medicină de tranșee, ceea ce nu e cazul. Nu vrem așa ceva. Încercați să nu căpătați această infecție, pentru că nimeni nu este ferit și nu este garantat pentru nimeni că va fi o formă ușoară, nu știm cum o să evolueze. Urmați regulile! Opinia oricărui om cu oarecare gândire este clară: dacă nu vom reduce contactul intens între oameni, atâta timp cât este vânzoleală generală, lucrurile vor accelera", a spus medicul”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul vrea schimbarea regulilor

Situația critică din sistemul medical, care este copleșit de cei care se prezintă cu simptome, este ți în atenția premierului Ludovic Orban. La nivelul Guvernului se studiază modificarea ordinelor de ministru și alte legi, care să permită tratarea bolnavilor asimptomatici la domiciliu.

”Suntem în analiză dacă e necesară modificarea legii, dacă nu se poate pe baza prevederilor actuale. Crescând numărul de cazuri, dacă toţi cei care sunt infectaţi cu Covid se duc la spital, există un timp de aşteptare. Pentru că evaluarea stării de sănătate nu înseamnă în mod obligatoriu analize. Se face o evaluare dacă persoana nu are simptome, nu e necesar, de exemplu, să faci radiografie pulmonară, este decizia pe care o ia medicul care evaluează starea de sănătate. Şi aici pentru a permite spitalelor să primească cazurile care într-adevăr necesită şi o evaluare şi un tratament sub supraveghere medicală în spital, cei care nu au simptome pot să li se facă evaluarea stării de sănătate fără să se deplaseze până la spital”, a afirmat Orban