Război lângă granița României. S-a trecut la faza pe rachete, două puteri ale lumii intervin
- Mihai Soica
- 4 octombrie 2020, 12:24
După ce armata din Azerbaidjan a avansat pe flancuri, din nord și din sud, luptele se dau acum în zona celui mai mare oraș din provincia Nagorno Karabah.
Este vorba de orașul Stepankert, unde au fost înregistrate mai multe tiruri de rackete trase de azeri. Potrivit unor relatări de la faza locului tirurile au vizat centrala electrică care asigură energia electrică, necesară orașului. Aceleași surse au indicat faptul că din noaptea de sâmbătă spre duminică, orașul a rămas fără electricitate.
Ministerul azer al Apărării a prezizat că "forţele armene trag cu rachete asupra oraşelor Terter şi Horadiz, în regiunea Fizuli, din Khankendi", numele azer al Stepankert. "Armata azeră a luat măsurile de retorsiune adecvată împotriva duşmanului", a precizat ministerul azer.
Armenia spune că a doborât șapte drone care zboară în apropierea capitalei, Erevan, dar informația nu a fost confirmată de Azerbaidjan.
Armenia vrea armistițiu
Ministerul de Externe al Armeniei a declarat că „este gata să se angajeze”, alături Franța, Rusia și SUA la oprirea pentru șase zile a luptelor cu Azerbaidjan. Victimele au crescut în sudul Caucazului, ambele părți acuzându-se reciproc că au lansat atacuri mortale.
Cele două foste republici sovietice au intrat în război asupra teritoriului între 1988 și 1994, declarând în cele din urmă încetarea focului și nu au ajuns niciodată la o soluționare a disputei.
Franța, Rusia și SUA, care prezidează grupul de mediere OSCE Minsk, au cerut încetarea focului, dar până în prezent Azerbaidjanul nu a dat un răspuns pozitiv la discuțiile propuse. În ultimele lupte, forțele azerbaidiene au declarat că au făcut progrese suplimentare, dar au acuzat Armenia de atacuri de artilerie asupra a patru sate, provocând victime civile.
Într-o declarație comună, joi, președinții Franței, Rusiei și SUA au cerut „încetarea imediată a ostilităților între forțele militare relevante”. În fața acestei declarații, Ministerul de Externe al Armeniei a răspuns vineri, spunând că este gata să se angajeze cu cei trei copreședinți ai Grupului Minsk OSCE „pentru a restabili un regim de încetare a focului bazat pe acordurile 1994-1995”.
Președintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev a respins până acum discuțiile, iar principalul său aliat, Turcia, a declarat că încetarea focului de durată depinde de „retragerea armenilor din toate zonele teritoriului azer”.