Avertismentul BCE după aprecierea istorică a monedei euro. „Va trebui să intervenim”

Avertismentul BCE după aprecierea istorică a monedei euro. „Va trebui să intervenim”BCE / Sursa foto: arhiva EVZ

Ignazio Visco, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a afirmat că recenta apreciere a monedei euro este îngrijorătoare.

Potrivit lui Ignazio Visco, acest lucru va justifica o reacţie din partea BCE , dacă va duce inflaţia departe de obiectivul ţintă pe care-l are.

Acesta a dezminţit că oficialii BCE sunt divizaţi în problema aprecierii euro şi a precizat că opiniile sale sunt similare cu cele ale Consiliului guvernatorilor BCE.

„Recenta apreciere a monedei euro este îngrijorătoare, deoarece generează presiuni descendente suplimentare asupra preţurilor, într-o perioadă în care inflaţia este deja scăzută", a afirmat Visco, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Italiei. Ce spun analiștii financiari „Implicaţiile asupra politicii monetare sunt evidente: dacă presiunile descendente periclitează obiectivul nostru privind stabilitatea preţurilor va trebui să intervenim. Dacă, totuşi, vor apărea efecte opuse, măsurile pe care le-am luat deja ar putea fi suficiente", a explicat oficialul Băncii Centrale Europene.

Menționăm că în prima zi a lunii seprembrie euro s-a apreciat la 1,2011 dolari, fiind cel mai ridicat nivel de la mijlocul lui 2018.

Analiștii financiari consideră că această situația erodează competitivitatea exporturilor şi reduce inflaţia, deoarece importurile devin mai ieftine.

BCE estimează că rata medie a inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 0,3%, înainte de a urca la 1% în 2021 şi la 1,3% în 2022. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât în teritoriu negativ în august 2020, pentru prima dată după luna mai 2016, o consecinţă a diminuării cererii din cauza pandemiei de coronavirus.

Potrivit unei estimări preliminare publicate recent de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la minus 0,2% în august, de la un nivel de 0,4% luna precedentă.

Obiectivul țintă al BCE este o creştere mai mică a preţurilor

Datele sunt extrem de îngrijorătoare deoarece obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, şi-a exprimat îngrijorarea privind actuala apreciere a euro şi a dat asigurări că BCE monitorizează cursul de schimb şi în special impactul asupra inflaţiei.

„Consiliul guvernatorilor BCE a discutat aprecierea euro. Mandatul nostru îl reprezintă stabilitatea preţurilor şi, cu siguranţă, în măsura în care aprecierea euro exercită presiuni negative asupra inflaţiei, trebuie să monitorizăm cu atenţie o astfel de problemă. Dar, aşa cum ştiţi, nu stabilim cursul de schimb", a explicat recent şeful BCE, potrivit agerpres.ro

 

Ne puteți urmări și pe Google News