Concluzii vitale oferite de un studiu ce vizează coronavirusul. De ce sunt bărbații mai expuși
- Andrei Calin
- 27 septembrie 2020, 14:00
Cercetătorii au ajuns la date preliminare ce arată în urma unui studiu amplu.
Rezultatele unui studiu arată că prezența redusă a interferonului, o proteină produsă de celule ale sistemului imunitar poate duce la agravarea stării de sănătate a pacienților infectați cu SARS-CoV-2.
Conform cercetării publicate în revista Science, preluată de Bloomberg, mai multe cazuri grave de Covid-19, manifestate la persoane ce au legături de sânge, de cele mai multe ori frați, a atras atenția oamenilor de știință. În unele dintre situațiile asupra cărora s-a aplecat cercetătorii, concluzia a fost că răspunsul imun târziu al organismului a dus la reproducerea în cantități mai mari a virusului Sars-Cov-2.
„Se pare că acest virus are un mare truc”, a spus Shane Crotty , profesor la Centrul pentru Cercetarea Bolilor Infecțioase și a Vaccinurilor de la Institutul de Imunologie La Jolla din California, autor al studiului.
Acest truc este de a evita răspunsul imun inițial pentru o perioadă semnificativă de timp și, în special, de a evita un răspuns timpuriu la interferon. Interferonul apără organismul de agenții patogeni virali și poate fi administrat prin perfuzii, pentru a trata afecțiuni ca hepatita infecțioasă.
Explicațiile cercetătorilor
Studiul mai arată potențialul terapiilor pe bază de interferon pentru a mări o gamă de tratamente Covid-19. Tratamentele oferă beneficii limitate și sunt de obicei utilizate la pacienții foarte bolnavi, spitalizați. „Credem că sincronizarea poate fi esențială deoarece doar în faza incipientă se poate lupta cu adevărat împotriva particulelor de virus și organismul poate fi apărat împotriva infecției”, a spus Alexander Hoischen , șeful grupului de tehnologii genomice și imuno-genomică de la Centrul Medical al Universității Radboud din Nijmegen.
Dacă răspunsul interferonului este întârziat și cantitatea de virus din organism crește la un nivel ridicat, alte părți ale sistemului imunitar vor fi activate. Acesta este momentul care poate declanșa inflamații care afectează plămânii, inflamații apărute din cauza unei reacții imune excesive la virus.
Anticorpii care blochează interferonul au apărut la 101 din 987 de pacienți cu boală severă, dar la niciunul dintre cei 663 cu un caz asimptomatic sau ușor, potrivit studiului din Revista Science.
„Aceste descoperiri oferă o primă explicație pentru numărul mai mare de bărbați în rândul pacienților cu cazuri grave de Covid-19”, spun cercetătorii.
A fost descoperită o mutație purtată pe cromozomul X. Problemele acestui cromozom sunt mai predispuse să afecteze bărbații, care au un singur exemplar, în timp ce femeile au două.