LA STAMPA: Italia introduce obligativitatea testului COVID-19 pentru persoanele care sosesc din Franța
- Iuliu Vlădescu
- 23 septembrie 2020, 01:30
În timp ce, în urma creșterii infecțiilor, Europa impune din ce în ce mai multe măsuri de lockdown, Italia, speriată de extinderea cazurilor în Franța, introduce teste rapide pentru persoanele care vin de la Paris și din zonele cele mai afectate de virus dincolo de Alpi.
Cu o ordonanță intrată în vigoare începând de marți, 22 septembrie, ministrul Sănătății, Roberto Speranza, așa cum s-a întâmplat deja pentru Spania, Croația, Grecia și Malta, a introdus obligativitatea testării pentru persoanele care sosesc din: Auverge-Ron-Alpi, Corsica, Hauts-de-France, Île-de-France (regiunea Capitalei), Nouvelle-Aquitaine, Occitania, Provența-Alpi-Coasta de Azur.
O decizie luată unilateral de guvernul italian, în ciuda faptului că o linie directă între cele două țări a fost deschisă de zile întregi pentru a dezvolta un sistem unic de controale. Dar, deocamdată, Italia își ia măsuri de precauție, având în vedere că verii francezi au o rată de peste 10.000 de infecții pe zi față de media italiană de 1.500 de infecții pe zi (luni 1.350, 17 victime și încă 120 de pacienți spitalizați, dar cu 28.000 teste mai puține decât în ziua precedentă).
La fel ca și pentru alte țări, această ordonanță prevede, de asemenea, ca la intrarea în Italia să fie prezentat un rezultat negativ al unui test efectuat cu 72 de ore înainte, cu posibilitatea în porturi și aeroporturi de a putea face cel mai rapid test antigen, care oferă un răspuns în aproximativ 20 de minute.
Problema este că mulți vin din Franța pe cale terestră, cu mașina și cu trenul. Ministerul Sănătății dă asigurări că vor exista controale la frontieră, însă cu cozi ușor de imaginat. Dar, ca și în prevederile anterioare, este prevăzut ca testul să fie efectuat în următoarele 48 de ore după sosire. Un act de încredere care nu este întotdeauna reciproc, așa cum demonstrează experiența din ultimele luni pentru cei care s-au întors din alte țări expuse riscului fără o conduită sanitară.
Aceeași măsură a anulat, apoi, obligația de carantină pentru cei care sosesc din Bulgaria și a eliminat interdicția absolută de intrare pentru persoanele care vin din Serbia. „Datele europene nu pot fi subestimate. Italia azi este mai bine decât alte țări, dar este încă nevoie de mare prudență pentru a nu fi în van sacrificiile făcute până acum”, a comentat ministrul Speranza, pe Facebook.
De fapt, în Franța, incidența infectărilor este acum la peste 185 de cazuri la 100.000 de locuitori, comparativ cu 33,5 în Italia. Și 50 de departamente, mai mult de jumătate din țară, sunt practic în zona roșie. Totuşi, în ciuda situației, s-a decis ca școlile să se închidă la trei infectări per clasă, şi nu la primul caz constatat, așa cum este astăzi în Italia. Marea Britanie, momentan, este mai bine, cu o incidență de 69 de infectări, dar oamenii de știință care îl consiliază pe Boris Johnson prezic 50.000 de cazuri și 200 de decese pe zi în octombrie, dacă nu se iau măsuri rapide.
Până în prezent, 15 milioane de britanici sunt în lockdown, dar sunt așteptate noi restricții în curând. Spania, cu 300 de infectări la 100 de mii de locuitori, a declarat Madridul „zonă portocalie”. Și la Munchen, unde epidemia face ravagii, în ciuda faptului că Germania este într-o situație mai bună decât noi, masca este obligatorie de luni chiar și în aer liber.
Astfel, Guvernul italian este tentat să introducă mai multe restricții în următorul decret. Pe 7 octombrie, la expirarea decretului în vigoare, Italia ar putea introduce oricum obligația de a purta masca de protecție și în aer liber și interzicerea adunărilor pentru mai mult de 6 sau 10 persoane. O modalitate de a spune adio vieții de noapte.
Traducerea: Oana Avram, RADOR