Europa și România, în pericol! Spionii Chinei se plimbă în voie la Bruxelles

Europa și România, în pericol! Spionii Chinei se plimbă în voie la Bruxelles

Un fost agent MI6 și fost funcționar al Comisiei Europene este acuzat de spionaj în favoarea regimului de la Beijing.

Directorul britanic al unui grup de reflecție privind relațiile dintre Europa și Asia (Centrul UE-Asia) face obiectul unei investigații efectuate de serviciile de informații belgiene și de procurorul federal pentru că ar fi furnizat informații sensibile ale UE către China.

Fraser Cameron, fost diplomat și fost funcționar  european, a considerat „absurde” și „neîntemeiate” informațiile la contactele pe care le-a avut cu doi jurnaliști chinezi acreditați la instituțiile europene și care sunt, potrivit unor surse belgiene, agenți ai securității interne și ai securității militare chineze.

El ar fi primit mii de euro în schimbul furnizării acestor informații, scrie BBC.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fraser Cameron, care a lucrat pentru Secret Intelligence Service (MI6) din 1976 și până în 1991, a afirmat că nu are acces la „nici o informație secretă sau condifențială”.

Cameron, care a lucrat și pentru ministerul de Externe și Comisia Europeană, a declarat pentru Politico că acuzațiile „sunt nefondate”, spunând că are „o gamă largă de contacte chineze în exercitarea atribuțiilor mele la Centrul UE-Asia și unele pot avea o funcție dublă ”.

Un înalt oficial din ministerul britanic de Externe, a declarat, sub protecția anonimatului, că ancheta este o investigație comună de lungă durată între serviciile de informații britanice și belgiene și a susținut că noi informații au fost descoperite în ultimele luni.

El a spus că este un excelent exemplu de colaborare strânsă între serviciile de informații britanice cu partenerii lor europeni.

Corespondentul  BBC, Frank Gardner, a declarat că există temeri din ce în ce mai mari cu privire la amploarea colectării de informații de către serviciile  chineze în Europa, inclusiv cu privire la negocierile sensibile dintre UE și Marea Britanie pe tema Brexit.

Serviciul de securitate al statului belgian, citat de Financial Times, a declarat că presupusele acțiuni ale lui Fraser  Cameron reprezintă „o amenințare clară pentru instituțiile europene” care au sediul în capitala belgiană.

Ancheta în acest caz este condusă de procurorii federali ai Belgiei

Acuzațiile împotriva lui Cameron, șeful Centrului UE-Asia, al cărui obiectiv oficial este „să încurajeze relații mai strânse între Europa și Asia”, nu sunt specificate în această etapă. Autoritățile belgiene, care refuză orice comentariu, evocă doar activități care ar fi avut „riscuri” pentru oficiali, membri ai instituțiilor europene, scrie Le Monde.