SUA pun bazele unui front anti-Iran în lumea arabă?

SUA pun bazele unui front anti-Iran în lumea arabă?

Presa turcă îi acuză pe americani că normalizarea relațiilor lumii arabe cu Israelul înseamnă constituirea unui front anti-Iran în lumea arabă!

"Ceea ce numesc SUA şi Israelul "normalizare", nu înseamnă normalizarea relaţiilor dintre ţările din regiune; înseamnă, în primul rând, o operaţiune de "a înghiţi" Palestina, în al doilea rând, de a diviza arabii şi în al treilea rând, este o operaţiune de a crea o alianţă arabo-israeliană împotriva Iranului.

În fruntea lucrurilor cărora Statele Unite le-au acordat cea mai mare importanţă în timpul preşedinţiei lui Trump se află această problemă. Au încercat să transpună în practică pas cu pas, timp de 4 ani, proiectul pe care l-au numit "Acordul secolului".

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele 5 mutări ale lui Trump

 

Denumirea oficială a Acordului secolului era "Planul de pace în Orientul Mijlociu". Iar calea "Păcii" trecea prin extinderea Israelului şi acceptarea acestei situaţii de către arabi. În schimb, se promitea Palestinei un stat "micşorat" şi sprijin financiar.

Conform prevederilor planului au fost făcuţi următorii paşi:

  1. - Trump a recunoscut "Ierusalimul drept capitală a Israelului"(6.12.2017).
  2. - Trump a declarat că "a sosit vremea ca SUA să recunoască suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan" (21.3.2019).
  3. - Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a anunţat că "Adminsitraţia Trump nu mai consideră coloniile israeliene din Cisiordania ca fiind împotriva dreptului internaţional (19.11.2019).
  4. - Administraţia Trump a acordat libertate administraţiei Netanyahu în ceea ce priveşte "anexarea Cisiordaniei" (22.4.2020).
  5. - Sub coordonarea Statelor Unite, Emiratele Arabe Unite s-au înţeles cu Israelul. (Acordul se va semna în cadrul unei ceremonii ce se va desfăşura la Casa Albă, la 15 septembrie.)

Administraţia SUA a anunţat că a avut discuţii în acest sens şi cu alte ţări arabe pentru ca acestea să urmeze exemplul Emiratelor Arabe Unite.

 

Mărirea Israelului, micşorarea vecinilor

 

Aşa cum se poate vedea, de fapt nu este vorba de vreo normalizare; sub numele de normalizare şi pace se derulează planul extinderii Israelului şi garantării securităţii lui.

Astfel că a apărut situaţia în care statele arabe "care şi-au normalizat relaţiile" acceptă acest plan, conform căruia Israelul poate rămâne pe teritoriile pe care le-a ocupat împotriva dreptului internaţional, existând chiar posibilitatea să fie obligate să aprobe şi anexarea "pas cu pas" a Cisiordaniei.

Din cauza furtunii pe care anexarea Cisiordaniei o va declanşa în lumea arabă, "deocamdată" Israelul a amânat acest pas. Şi chiar declară că acordul privind "normalizarea" relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite a fost condiţionat de "suspendarea planului privind anexarea".

Dar în acest punct este important acest lucru: SUA şi Israelul cer teritorii de la Egipt şi Iordania în beneficiul Palestinei! Dacă la acestea mai adăugaţi şi Înălţimile Golan din Siria pe care Israelul "le-a confiscat", se va vedea clar că nu este vorba despre vreo pace. Din contră, în numele extinderii Israelului, se urmăreşte micşorarea Siriei, Egiptului şi Iordaniei!

 

Divizarea lumii arabe

 

Al doilea obiectiv al "normalizării americane" este divizarea arabilor.

După Egipt şi Iordania, "normalizarea" relaţiilor cu Israelul şi a celorlalte ţări din Golf, va genera o divizare în favoarea Israelului în lumea arabă.

Au mai rămas Irakul, Siria şi Libanul; ţări care de multă vreme sunt sub atacul deschis al Statelor Unite şi în problema dintre Israel şi Palestina sunt departe de a fi pro-palestinieini, conform axei Washington-Tel Aviv...

 

Frontul arabo-israelian împotriva Iranului

 

Al treilea obiectiv al SUA în privinţa "normalizării" este crearea unui front politic împotriva Iranului.

De altfel, consilierul pe probleme de securitate naţională al SUA, Robert O’Brien, a spus clar acest lucru: "Emiratele Arabe Unite şi Israelul, împreună cu SUA, vor crea un front comun împotriva Iranului" (31.8.2020).

Şi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a atras atenţia asupra acestui obiectiv: "Emiratele Arabe Unite şi Israelul consideră Iranul drept o mare ameninţare. Astfel, au găsit calea prin care să creeze o alianţă pentru ca această ameninţare să nu ajungă niciodată în zonele de coastă ale SUA şi să nu afecteze pe nimeni în Orientul Mijlociu" (8.9.2020).

 

Normalizarea reală se va produce în ciuda SUA

 

Bineînţeles, pacea ar trebui instaurată în Orientul Mijlociu şi ţările din regiune ar trebui să-şi normalizeze relaţiile cu Israelul. Dar aşa cum am sintetizat şi mai sus, ceea ce se întâmplă nu este o normalizare reală a relaţiilor. Este o configurare a Orientului Mijlociu după interesele Statelor Unite.

Adevărata normalizare a relaţiilor în Orientul Mijlociu se va realiza odată cu plecarea din regiune a imperialismului american. Atâta timp cât SUA vor fi prezente /în Orientul Mijlociu/, vor continua şi confruntările între turci şi kurzi, arabi şi iranieni, arabi şi evrei, arabi şi kurzi, arabi şi arabi", scrie Mehmet Ali Güller pe site-ul cumhuriyet.com.