Grecia face shopping de lux! Investiții "letale" pentru o eventuală confruntare cu Turcia

Grecia face shopping de lux! Investiții "letale" pentru o eventuală confruntare cu Turcia

Pe fondul tensiunilor în creștere cu Turcia, Grecia a demarat un ambițios program de înzestrare a Armatei, care va urca cu 33% actualul buget de achiziții de tehnică militară.

Grecia va deschide adânc pușculița pentru a face față unui eventual conflict armat cu rivala sa istorică Turcia, în ciuda recesiunii cauzate de coronavirus și a unui deficit bugetar în creștere. Cheltuielile militare ale Atenei vor crește cu 10 miliarde de euro în următorii 10 ani, după cum au declarat oficialii greci. Mai important, Grecia își va asigura sprijinul Franței în eventualitatea unui conflict militar cu terți.

Franța ia partea leului

Franța, care a acordat Atenei asistență politică și militară în confruntarea acesteia cu Ankara, va fi unul dintre marii beneficiari ai noului plan de achiziții, un acord-cadru fiind discutat de premierul grec Kyriakos Mitsotakis și de președintele Emmanuel Macron înaintea summit-ului despre situația din  Mediterana, organizat joi în Corsica. Premierul Mitsotakis ar urma să prezinte planul de achiziții militare sâmbătă, în cadrul discursului anual al premierului Greciei referitor la politicile economice ale statului.

”Premierul va fi foarte specific în a descrie direcțiile de acțiune: programele de înzestrare, programele de pregătire ale personalului militar și programele de reorganizare ale industriei de apărare, care vor contribui la dezvoltare tehnologică și reducerea șomajului”, a spus reporterilor Stelios Petsas, purtător de cuvânt al guvernului grec.

Atena și Parisul se află în fază finală de negociere a unui contract de achiziție a 18 avioane de vânătoare Rafale. Contractul va include și achiziția de rachete care vor echipa noile avioane, dar și mentenanța flotilei de avioane Mirage deținută de Grecia.

Flotă de calibru greu

Important pentru Grecia, oficialii eleni afirmă că acest contract va fi urmat de un acord privind asistența militară reciprocă în situația în care una dintre părți este implicată într-o confruntare militară. Având în vedere că Grecia și Turcia sunt state membre NATO, Alianței i-ar fi practic imposibil să intervină altfel decât politic și diplomatic într-o eventuală confruntare a unor membri.

Grecia discută în acest moment cu mai multe state achiziția de echipamente militare. Pe listă se mai află și achiziții de la țări ca Spania, Germania, Olanda, Statele Unite sau Marea Britanie. Programul de achiziții mai vizează elicoptere Apache sau cumpărarea de 2 până la 4 fregate. Franța a plasat deja o ofertă, însă oficiali de la Atena afirmă că Grecia va lansa o licitație internațională pentru această achiziție.

Atena va mai achiziționa torpile, probabil din Germania, și își va moderniza elicopterele Apache. Modernizarea flotei de F- 16 este deja stabilită cu Lockheed Martin și va fi finalizată până în 2027 cu un cost de 1,25 miliarde euro.

Cheltuielile de apărare ale elenilor au fost succesiv reduse după precedenta criză financiară, dar chiar și așa țara este în fruntea listei statelor NATO în ceea ce privește fondurile alocate Apărării, cheltuind în 2019 2,28% din Buget în acest domeniu, relevă o analiză Politico .

Ne puteți urmări și pe Google News