Restricțiile împotriva COVID ne protejează de gripă. Virusul se răspândește mult mai greu

Restricțiile împotriva COVID ne protejează de gripă. Virusul se răspândește mult mai greu

În vreme ce noul coronavirus face din ce în ce mai multe victime, viteza de râspândire a virusului gripal s-a încetinit de de 500 de ori.

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, susține că viteza de răspândire a virusului gripal s-a redus de 500 de ori, prin comparație cu ceea ce se întâmpla în anii trecuți. Alexandru Rafila a declarat că acest fenomen i-a luat prin surprindere pe specialiștii din emisfera sudică, unde a început sezonul gripal.

Profesorul Rafila a găsit o explicație pentru ceea ce se întâmplă prin măsurile adoptate la nivel global împotriva noului coronavirus, care au dus la limitarea gripei.

„Sezonul gripal urmează, dar am o veste bună: anul acesta se întâmplă un lucru paradoxal. Gripa e supravegheată printr-un sistem global, e o rețea mondială care supraveghează circulația virusurilor gripale, atât în emisfera nordică, cât și în emisfera sudică. Sezonul gripal în emisfera sudică e atunci când în emisfera nordică e vară și în ultima lună a fost o circulație extrem de redusă, inexplicabilă chiar pentru OMS”, a declarat Alexandru Rafila.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit spuselor sale, dacă în trecut erau pozitive între 5 și 7% dintre testele făcute pentru depistarea gripei, anul acesta procentul a fost de doar 0,01%.

„Dacă între 5 și 7 la sută dintre probele care sunt testate aleator, de la persoane simptomatice, erau pozitive, în acest an doar 0,01 la sută au fost pozitive și într-o lună au fost izolate doar 46 de virusuri gripale la nivel mondial. 0,1 la sută înseamnă 46, înmulțiți cu 500 și aflăm. Deci de 500 de ori mai mică circulația virusului gripal decât de obicei”, a spus Alexandru Rafila într-o intervenție televizată.

El a explicat că acest lucru s-a datorat eficienței măsurilor adoptate pentru limitarea infecției cu noul coronavirus, care a contribuit, concomitent, și la reducerea incidenței gripei.

„Faptul că la nivel mondial s-au luat măsuri pentru limitarea infecției cu COVID a dus la limitarea răspândirii gripei și atunci concluzia pe care pot să o trag în acest moment, fără să fie decât o ipoteză de lucru, nu e o certitudine, e următoarea: circulația virusului gripal e mult mai mică, sezonul gripal în emisfera nordică probabil că va începe mult mai târziu, iar lucrul ăsta cred că ar trebui luat în considerare inclusiv în ceea ce privește strategia de vaccinare antigripală”, a explicat Alexandru Rafila.

Profesorul a afirmat că, în ciuda gradului mic de răspândire care se preconizează, recomandă vaccinarea împotriva gripei, mai ales în cazul persoanele din grupele de risc.