Se reintroduce pedeapsa cu moartea? Referendum pentru pedeapsa capitală

Se reintroduce pedeapsa cu moartea? Referendum pentru pedeapsa capitală

Mustafa Sentop, preşedintele Parlamentului din Turcia, a solicitat, vineri, reintroducerea pedepsei capitale pentru anumite tipuri de fapte.

Propunerea a fost făcută de Mustafa Sentop din parte partidului aflat la putere în Turcia.

De asemenea, Devlet Bahceli, un aliat de extremă-dreapta al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a solicitat, la rândul său, în această săptămână, reintroducerea pedepsei cu moartea. reamintim că și președintele țării, Erdogan, a propus realizarea unui referendum național în legătură cu reintroducerea pedepsei capitale.

Ultima oară în turcia, pedeapsa cu moartea a fost folosită în anul 1984.

Ne puteți urmări și pe Google News

Parlamentul a adoptat un pachet de reforme în 2002 care a inclus şi abolirea sa. Pedeapsa cu moartea a fost eliminată din Codul Penal în 2004 în contextul încercărilor Turciei de a deveni stat membru al Uniunii Europene.

Redeschizând dezbaterea, preşedintele parlamentului a spus că pedeapsa cu moartea ar trebui restricţionată la crimă şi la agresiuni sexuale asupra copiilor.

Mustafa Sentop, unul dintre oficialii din conducerea Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP) al lui Erdogan, a spus, totuşi, că subiectul trebuie discutat în parlament, în contextul în care ar fi nevoie de schimbări la Constituţie.

Erdogan a vorbit despre un referendum pentru reintroducerea pedepsei capitale după tentativa de lovitură de stat din 2016.

Odată cu revenirea la pedeapsa capitală pentru Turcia se termină orice șansă de a adera la UE care condamnă o astfel de pesdeapsă.

Devlet Bahceli a afirmat că la reluarea sesiunii parlamentului din luna octombrie se va discuta propunerea amintită.

Pedeapsa capitală ar acţiona ca o descurajare, a precizat el, invocând fapte penale specifice precum agresiuni sexuale asupra copiilor şi femeilor. această propunere vine și în contextul în care în ultimele săptămâni au avut loc proteste ale femeilor în mai multe oraşe din ţară în legătură cu îngrijorările că Ankara s-ar putea retrage din tratatul european privind violenţa de gen.

Organizaţiile civice spun că peste 400 de femei au fost ucise în 2019 din cauza genului lor, crimele presupunându-se a fi fost comise de rude sau parteneri de sex masculine, potrivit agerpres.ro