Moartea unui om, decisă de preşedintele Franţei. Cazul Emmanuel Macron-Alain Cocq

Moartea unui om, decisă de preşedintele Franţei. Cazul Emmanuel Macron-Alain Cocq

Un caz absolut cutremurător a devenit viral în Franţa şi face ocolul lumii chiar acum: Emmanuel Macron i-a spus unui conaţional că nu îl poate ajuta să moară.

Este vorba despre un francez în vârstă de 57 de ani, care suferă de o boală incurabilă şi a decis să întrerupă orice tratament.

Mai mult, din cauză că preşedintele Franţei i-a refuzat sedarea profundă, Alain Cocq este decis să difuzeze pe Facebook sfârşitul vieţii sale.

Această acţiune ar urma să înceapă de sâmbătă, zi în care suferindul intenţionează să transmită în direct toate chinurile prin care va trece până va muri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform Agerpres, care citează AFP, Alain Cocq suferă de o boală extrem de rară şi din cauza căreia pereţii arterelor se lipesc provocând ischemie.

Ce înseamnă ischemia? Oprirea sau insuficienţa circulaţiei sângelui într-un ţesut sau un organ.

După ani în şir în care a fost afectat de durerile insuportabile şi în contextul în care este ţintuit la pat, dar şi din ce în ce mai slăbit, Alain Cocq a cedat psihic.

Aşa a şi apărut ideea de a-i solicita liderului de la Palatul Elysee o dispensă care să-i aducă decesul şi finalul chinurilor greu de descris în cuvinte.

Cocq a solicitat ca în cazul său să fie autorizată sedarea profundă, care nu este permisă însă de legea franceză decât cu câteva ore înainte de moarte.

Legea care se referă la sfârşitul vieţii este cunoscută sub numele de Legea Leonetti şi este valabilă doar când se ştie cu siguranţă că pacientul mai are câteva ore de trăit.

„Am decis să spun stop”, a explicat Cocq povestind calvarul prin care a trecut. Au fost 9 operaţii în doar 4 ani, dar şi şocuri electrice în corp „la fiecare două, trei secunde”.

De parcă acest tablou sumbru nu era sufiecient, bolnavul a vorbit şi despre intestinele „care se golesc într-o pungă”. „Nu mai am o viaţă demnă”, a spus acesta.

Drept urmare, Alain Cocq i-a trimis o scrisoare preşedintelui pentru a-i cere să autorizeze un medic care să-i prescrie un barbituric, astfel încât să poată „pleca în pace”.

„Pentru că nu sunt deasupra legii, nu pot să accept cererea dumneavoastră. Nu pot cere nimănui să încalce cadrul nostru legal actual", a fost răspunsul venit de la şeful de stat.

Odată confirmat acest refuz, Cocq şi-a anunţat intenţia de a-şi pune capăt vieţii oprind orice alimentare, hidratare şi tratament începând de vineri seara.

„Cu emoţie, respect acest demers”, i-a spus Macron în scrisoare, care conţine inclusiv o menţiune scrisă de mână: „cu tot sprijinul meu personal şi respectul meu profund”.

Aşadar, pentru „a le arăta francezilor care este agonia cerută de Legea Leonetti”, Alain Cocq îşi va transmite sfârşitul vieţii pe pagina de Faceboik.

Acesta estimează că agonia va dura „patru, cinci zile” şi speră că lupta lui va supravieţui astfel încât, ulterior, să fie adoptată o nouă lege care să permită scurtarea „suferinţelor inumane”.

„Lupta mea va fi una durabilă”, a spus el în finalul demersului său, care este deopotrivă şocant şi tulburător.

sursa: Agerpres