Moscova și Minskul amenință împreună Occidentul
- Magda Spiridon
- 4 septembrie 2020, 04:30
NEZAVISIMAIA GAZETA (Rusia). Moscova și Minskul fac schimb de vizite. Tonul convorbirilor este unul antioccidental. Experții din Republica Belarus prezic diferite scenarii în ceea ce priveşte acțiunile aliaților - de la cedarea în manieră "soft" a lui Aleksandr Lukașenko până la sprijinul rigid acordat acestuia.
Faptul că în viitorul apropiat Aleksandr Lukașenko va face o vizită la Moscova s-a aflat duminica trecută. Întâlnirea a fost anunțată de serviciul de presă al președintelui Republicii Belarus, care a informat despre bilanțul convorbirilor telefonice pe care Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko le-au avut de ziua de naștere a celui din urmă.
Ministrul rus de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a anunțat pe 2 septembrie, la începutul întâlnirii avute cu omologul său belarus, Vladimir Makey, despre pregătirea unei vizite pe care șeful guvernului Federației Ruse o va face la Minsk. Lavrov a mai precizat că vizita lui Aleksandr Lukașenko la Moscova va avea loc „până la sfârșitul săptămânii viitoare".
În aceeași zi, Ministerul belarus al Apărării informa că șeful acestui departament, Viktor Hrenin, va participa la o ședința comună a miniștrilor apărării ai statelor membre ale CSI, SOS (Organizația de Cooperare de la Shanghai) și ODKB (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă), care se va desfășura la Moscova, pe 4 septembrie.
Prima din această serie de vizite a fost cea efectuată la Moscova de șeful Ministerului belarus de Externe, în cursul căreia acesta a discutat cu omologul său rus despre situația creată în țară. Vladimir Makey s-a lăudat că Republica Belarus „a rezistat primei presiuni" și nu a permis "realizarea scenariului ucrainean, scenariului unei revoluții colorate".
Makey a explicat problemele interne prin impactul extern. Forțele distructive au folosit alegerile prezidențiale pentru a destabiliza situația în țară, a declarat Mackay și l-a asigurat pe Serghei Lavrov că situația din republică va fi stabilizată în viitorul cel mai apropiat. Vladimir Mackay a arătat că partenerii occidentali s-au schimbat radical în ultima lună.
Serghei Lavrov a fost și mai categoric în ceea ce privește Occidentul, care este condus de intenția de a apăra Republica Belarus de influența externă. Ministrul rus de externe a declarat că Rusia va „stopa încercările de utilizare a structurilor internaționale pentru susținerea provocărilor îndreptate împotriva Republicii Belarus".
„Condamnăm presiunea pe care încearcă să o exercite acum asupra autorităților legitime din Republica Belarus o serie de state occidentale care în același timp sprijină deschis opoziția nemulțumită de rezultatele alegerilor prezidențiale", a arătat Serghei Lavrov. Șeful diplomației ruse a acuzat și Ucraina de amestec în alegerile din Republica Belarus. După cum a afirmat Lavrov, în republică se află aproximativ 200 de luptători ucraineni.
Serghei Lavrov a reamintit faptul că Rusia consideră că alegerile din Republica Belarus sunt valabile, iar ieșirea din criza politică internă se realizează prin dialogul cu privire la reforma constituțională.
După întâlnirea cu Lavrov Makey a declarat că Republica Belarus va răspunde cu reciprocitate Occidentului și va introduce în ceea ce-i privește pe funcționarii occidentali (în primul rând din țările baltice) sancțiuni în acordarea de vize - aceștia nu vor mai putea intra nu doar pe teritoriul Republicii Belarus, ci și în Rusia. Reamintim faptul că Aleksandr Lukașenko anunța anterior introducerea de sancțiuni economice față de statele baltice, amenința în special că va reorienta fluxurile de mărfuri din porturile acestor state spre Rusia.
Comentând posibilele obiective ale vizitei lui Mihail Mișustin la Minsk, experții nu exclud posibilitatea ca obiectul convorbirilor să-l constituie chiar condițiile transferării fluxurilor comerciale din Lituania spre Rusia. Analiștii locali nu se îndoiesc de faptul că Moscova s-a hotărât, nu fără considerente egoiste, să-l ajute pe Aleksandr Lukașenko, care a pierdut sprijinul propriului popor.
„Cu trei ani în urmă, rușii, care erau înfierbântați de ideea de a redirecționa în porturile lor exportul de produse petroliere din Belarus, deja încercau să atragă cu reduceri în ceea ce privește transportul mărfurilor de către Căile Ferate Rusești. Dar și cu aceste reduceri era cam scump", reamintește analistul politic Aleksandr Klaskovski. "Acum este foarte probabil ca Rusia să încline balanța în favoarea sa, va oferi reduceri mai mari", este de părere expertul.
Cu toate acestea, actuala situație nu înseamnă că interesele aliaților au coincis dintr-o dată. Aleksandr Klaskovski este de părere că Rusia va profita de slăbiciunea lui Aleksandr Lukașenko, care este gata să facă orice pentru a se menține la putere, ca să lege încă și mai tare Republica Belarus de ea. „În primul rând, reducerea va fi acordată pentru un timp. Apoi, atunci când acordurile Minskului cu țările baltice se vor rupe și rușii vor obține tranzitul belarus, nimic nu-i va împiedica să majoreze tarifele. Și unde vă duceți voi, porumbeilor, cu țările baltice oalele sunt deja sparte!!!", spune expertul.
Mai mult decât atât, după cum o arată experiența legăturilor dintre cele două țări, Rusia este gata să folosească la momentul oportun orice dependență (fie ea în domeniul gazelor sau al petrolului) pentru a face presiune politică. Acum puterea din Republica Belarus, "în plină confruntare cu Occidentul și pentru obținerea sprijinului Kremlinului exclude ideea diversificării relațiilor economice externe", constată Aleksandr Klaskovski.
Expertul nu exclude eventualitatea ca Moscova, în schimbul sprijinului, să ceară să-și plaseze baze militare pe teritoriul republicii și, de asemenea, să dorească să cumpere unele întreprinderi de care investitorii sunt interesați deja. Este vorba în special de Uzina de roți pentru tractoare din Minsk „Belaruskaliy". În același timp, cunoscându-i bine obiceiurile lui Aleksandr Lukașenko, experții consideră că promisiunea acestuia de "a se căsători" nu înseamnă, în general, nimic.
În același timp, aceasta nu este singura versiune cu privire la posibila evoluție a relațiilor dintre Moscova și Minsk. Unii experți cred că Rusia s-a plictisit de Lukașenko nu mai puțin decât poporul belarus, iar Moscova este deja gata pentru constituirea "democrației dirijabile" în republică. Potrivit acestei ipoteze, Rusia doar creează aparența sprijinului, studiindu-i între timp pe adversarii lui Lukașenko și construind cu aceștia relații.
„Viitoarea întâlnire de la Moscova dintre Lukașenko și Putin, peste două săptămâni (în cazul în care această vizită va avea loc), va fi consacrată nu semnării "foilor de parcurs" pentru aprofundarea integrării, ci constrângerii lui Lukașenko de a demara reforma constituțională și de a se retrage din politica belarusă, în schimbul unor garanţii personale", a afirmat șeful Departamentului pentru studii ruseşti şi post-sovietice din cadrul Centrului pentru studii strategice și de politică externă, Iuri Țarik. Expertul consideră că Rusia nu va semna niciun document serios cu un președinte ilegitim și nu va monta împotriva sa societatea belarusă acordându-i acestuia sprijin. (Rador)