Tensiuni între Serbia și Muntenegru. Premierul se revoltă. „Fără ultimaturi”

Tensiuni între Serbia și Muntenegru. Premierul se revoltă. „Fără ultimaturi”

RTS (Serbia). Premierul Serbiei, Ana Brnabić, a declarat că nu se așteaptă ca la Washington la întâlnirea reprezentanților Belgradului și Pristinei, delegației Serbiei să i se dea un ultimatum, deoarece Serbia nu este în poziția în care cineva să-i dea un ultimatum.

„Despre ultimatum nu poate fi vorba. Serbiei i s-au putut da ultimatumuri în trecut, dar astăzi Serbia nu este în poziția în care cineva să-i dea un ultimatum. Acest fapt este cunoscut și respectat de toți oamenii de stat și liderii din străinătate" – a declarat Brnabić, adăugând că Serbia are relații corecte cu SUA și Administrația președintelui SUA, Donald Trump.

„Aleksandar Vučić nu este omul căruia să i se dau ultimatumuri, dar negocierile vor fi grele" – a declarat Brnabić, subliniind că delegația Serbiei este foarte bine pregătită pentru întâlnirea de la Washington.

„Președintele Vučić este vinovat că salariile din Serbia sunt astăzi mult mai mari decât acum opt ani, că investește în infrastructură, că se construiesc autostrăzi și că se reduce rata șomajului, dar nu este vinovat că ceilalți lideri din regiune nu au reușit să aibă aceleași realizări pentru cetățenii lor." Astfel a răspuns Brnabić la acuzațiile președintelui Muntenegrului Milo Djukanović, potrivit cărora puterea din Serbia ar fi vinovată de insuccesul în alegeri a Partidului Democrat al Socialiștilor al cărui lider este Djukanović.

Brnabić a adăugat că anumiți politicieni din regiune nu pot renunța la politica din anii '90. „Vučić nu poate fi vinovat că ați pierdut alegerile din Muntenegru și că cetățenii sunt obosiți de vechile povești privind agresiunea sârbească. Pe ei îi interesează de ce în Serbia rata șomajului este de 7,3%, iar în Muntenegru este mai mare de 16%" – a declarat Brnabić, adăugând că președintele Serbiei nu s-a implicat în alegerile din Muntenegru și nici măcar nu a comentat rezultatele alegerilor.

Brnabić a amintit și faptul că în 2012, salariul mediu în Serbia era de 349 de euro, iar în Muntenegru de 487 de euro, în timp ce astăzi în Serbia salariul mediu este 504 euro, iar în Muntenegru de 524 de euro. „Încă sunt înaintea noastră, dar ne apropiem" – a declarat Brnabić, amintind că Muntenegru a refuzat să semneze inițiativa "micul Schengen", în timp ce Serbia a semnat acordul cu Albania și a demonstrat că promovează o politică a păcii și conectării regionale.

Pristina prezintă la Washington proiecte în valoare de trei miliarde dolari

Delegația Pristinei va prezenta la întâlnirea de la Washington cu reprezentanții Belgradului mai multe proiecte privind conectarea infrastructurii, în valoare de trei miliarde dolari. Un purtător de cuvânt al Guvernului kosovar a transmis că "delegația Kosovo a început pregătirea întâlnirii în urmă cu zece zile. La Casa Albă vor fi prezentate mari proiecte de infrastructură – calea ferată Prizren–Durrës, gazoductul Skopje–Pristina și o stație polivalentă care ajunge la valoarea de 50 milioane de dolari".

La Washington, delegația Pristinei este condusă de premierul Kosovo, Avdullah Hoti. Din delegație mai fac parte vicepremierii Kosovo, ministrul de externe și coordonatorul dialogului cu Belgradul.

Înainte de întâlnirea de la Casa Albă, un consilier al președintelui SUA a declarat că SUA nu au un plan secret pentru discuțiile dintre Belgrad și Pristina și a subliniat că temele discutate vor fi din domeniul economic. „Ne concentrăm exclusiv pe implementarea acordurilor pe care le-am convenit anterior – linia aeriană directă, modernizare căi ferate și autostrăzi. Aceste acorduri ne vor permite să stimulăm dezvoltarea economică" – a declarat oficialul SUA, adăugând că la Casa Albă se va discuta despre aceste acorduri care încă nu sunt implementate și apoi se vor aborda noi inițiative "care pot crea noi locuri de muncă și dezvoltare economică".

Potrivit oficialului SUA, se va testa „dorința părților de a discuta aceste teme". „Vom prezenta fiecare problemă, dar depinde de cele două părți dacă doresc să meargă mai departe" – a declarat oficialul SUA, adăugând că "dacă se dorește sprijinul SUA, dacă se doresc dolari pentru dezvoltare, atunci este nevoie de un progres în plan economic". „Nu vrem să pierdem bani" – a subliniat oficialul administrației americane. (Rador)

Ne puteți urmări și pe Google News