Cum s-au integrat refugiații în Germania. Câți dintre ei și-au găsit de lucru

Cum s-au integrat refugiații în Germania. Câți dintre ei și-au găsit de lucru

La cinci ani de când cancelarul Angela Merkel a deschis granițele Germaniei pentru sute de mii de imigranți, studiile arată că aceștia s-au integrat relativ bine, însă este în continuare loc de mai bine. Peste jumătate dintre cei 900.000 de solicitanți de azil care au ajuns în Germania în 2015, mulți dintre ei din Siria, Afghanistan și Irak, și-au găsit de lucru până acum. 60% dintre refugiați fie lucrează cu normă întreagă sau parțială, fie urmează programe de training plătite. Restul de 40% își caută de lucru, sau sunt în concediu de maternitate sau de îngrijire a copilului.

Există însă un mare semn de îngrijorare cu privire la diferențele de gen și modul în care acestea influențează accesul pe piața muncii. Dintre cei care și-au găsit de lucru, aproape două treimi sunt femei și doar o treime bărbați. Una dintre explicații este legată de faptul că industriile aflate în criză de forță de muncă, sunt industrii în care sunt angajate cu predilecție femei. Mare parte dintre cei care și-au găsit un loc de muncă lucrează în industria ospitalității, în servicii de curățenie sau în căminele de bătrâni.         

 

Experții germani spun că principala cheie în integrarea pe piața muncii o reprezintă cunoașterea limbii. În 2015, doar 1% dintre refugiați cunoșteau limba germană. Astăzi, aproape jumătate dintre cei care au ajuns acum 5 ani în țară vorbesc relativ fluent și încă aproape 30% reușesc să stăpânească elementele de bază ale limbii. Pentru ceilalți, autoritățile pun la dispoziție cursuri, astfel încât să crească șansele de a fi angajați în sectoarele cu forță de muncă deficitară.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Germania este afectată de o îmbătrânire rapidă a populației și de un inevitabil declin demografic. Doar anul trecut numărul celor cu vârstă de muncă s-a redus cu 340.000, ca urmare a diferenței masive între numărul celor care ies la pensie și numărul tinerilor care vin să-i înlocuiască. Pe termen lung, imigrația este singura șansă ca Germania să nu întâmpine probleme economice și sociale masive cauzate de lipsa forței de muncă.