Victorie în lupta cu Covid-ul. Ultima „găselniță” în materie de măști de protecție.

Victorie în lupta cu Covid-ul. Ultima „găselniță” în materie de măști de protecție.

O mască de protecţie omologată anti-Covid-19 şi realizată din cânepă organică, a fost dezvoltată de un startup din departamentul Yonne, în centrul Franţei

 

„Ţinând cont de proprietăţile sale, cânepa nu are nevoie de adăugarea altor produse, de lipici sau de alţi lianţi. Caracteristicile sale fac ca filtrarea şi respiraţia să fie posibilă fără adăugarea altor ingrediente”, a declarat AFP Stephanie Gauvenet, directoarea fabricii Géochanvre din Lézinnes.

Startup-ul, specializat în dezvoltarea sustenabilă a sacilor din compost bio, a început să dezvolte din primăvară ideea unor măşti din cânepă, o plantă din a cărei inflorescenţă rezultă canabisul, dar ale cărei fibre sunt utilizate în articole vestimentare sau materiale vegetale.

Aprobată de Direcţia Generală pentru Armamente a Ministerului Francez al Apărări, ceea ce indică o performanţă de filtrare de 89%, masca s-a vândut deja în 1,4 milioane de bucăţi, cu 65 de cenţi bucata.

„Producem 5.000 de bucăţi pe zi”, a declarat Gérald Bayette, directoarea comercială a fabricii Géochanvre.

„Am realizat singura mască din compost bio din Franţa şi din Europa. Avem clienţi belgieni, elveţieni şi italieni, a spus ea.

Odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus, aproape în întreaga lume, a fost declarată obligatoriei putarea măștilor de protecție în spatiile aglomerate.

În România este în vigoare Ordinul Comun MS-MAI privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mainilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă

Conform documentului, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei,

În funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau a medicului de medicină școlară, după caz, pot exista unele excepții, astfel:

a) ) angajatul este singur în birou sau se află minim 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);

d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri

f) elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare

g) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Angajatorul sau conducătorul instituției are obligația de a elabora propriile proceduri pe baza evaluării de risc pentru fiecare angajat, în funcție de programul de lucru, specificul activității desfășurate, structura organizatorică, structura incintei.

Medicii de medicina muncii vor face evaluarea de risc și vor emite recomandări privind necesitatea purtării măștii pentru angajați, iar responsabilul SSM va face instruirea angajaților în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă.

Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. Mai exact, înainte de a utiliza masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca de protecție trebuie să acopere atât gura cât și nasul și să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat;

Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.

După utilizare, masca se aruncă de îndată într-un spațiu special amenajat, preferabil cu capac, operațiune urmată de igienizarea mâinilor. NU se recomandă reutilizarea măștilor medicale.

Măștile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 C și se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă.

Pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măștilor nemedicale (din material textil);

În cazul apariției febrei/tusei/strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanță (ex: în spațiile deschise, la domiciliu).

Ne puteți urmări și pe Google News