Uniunea Europeană, mesaj ferm transmis Rusiei în plină criză politică și socială
- Andrei Calin
- 29 august 2020, 12:39
Există mari tensiuni din cauza alegerilor care au avut loc recent în Belarus.
Uniunea Europeană (UE) cere Rusiei, prin intermediul șefului diplomației europene, Josep Borrell, să se abțină de la o intervenție în Belarus și să respecte drepturile democratice ale poporului din acea țară. Oficialii Uniunii acuză dublul limbaj al Moscovei, care susține neamestecul în treburile interne din Belarus, în timp ce pregătește o intervenție militară în sprijinul președintelui Lukașenko.
Anterior, miniștrii europeni de Externe au convenit sancțiuni împotriva mai multor oficialități bieloruse, considerate a fi responsabile de înăbușirea demonstrațiilor, care îl acuză pe președintele Aleksandr Lukașenko de fraudarea alegerilor ce au avut loc recent.
Preşedintele belarus a declarat că, răspunzând sancţiunilor anunţate de Uniunea Europeană, țara sa poate suspenda tranzitul de marfă pe teritoriul său din porturile poloneze şi lituaniene către Rusia. Potrivit acestuia, mărfurile tranzitate prin Belarus asigură în prezent 30% din bugetul Lituaniei, unul din cei mai vehemenţi critici ai liderului de la Minsk.
Pe de altă parte, oficialii de la Kremlin şi-au exprimat îngrijorarea faţă de impactul crizei din Belarus asupra economiei acestei ţări, ţinând cont de gradul de integrare al celor două economii, rusă şi belarusă, inclusiv în cadrul structurilor comune. Rusia şi Belarus sunt membre ale Uniunii Economice Euroasiatice, Rusia fiind, pentru ţara vecină, cea mai mare piaţă de desfacere şi sursă de materii prime.
Criza politică şi grevele au dus la deprecierea serioasă a rublei ruse şi la un vizibil deficit de valută la casele de schimb. Nesiguranţa a determinat numeroase bănci, inclusiv filiale ale celor mai mari bănci ruseşti din Belarus să suspende în ultimele zile acordarea de credite pentru persoanele fizice.
Pe de altă parte, ministrul român de externe a cerut eliberarea deținuților politici și a miilor de persoane arestate după protestele din Belarus. Bogdan Aurescu a subliniat și nevoia unei politici europene ferme și coerente în relația cu Federația Rusă, în condițiile mai multor divergențe din cadrul Uniunii Europene.
sursa: Radio România Actualități.