A murit un geniu! Umanitatea îi rămâne datoare pe vecie. La 103 ani a venit finalul
- Daniel Magureanu
- 26 august 2020, 15:36
Pierdere foarte grea în comunitatea ştiinţifică odată cu anunţul morţii lui Arnold Spielberg, tatăl cineastului american Steven Spielberg.
Arnold Spielberg a fost un pionier în industria computerelor şi a murit marţi, la eşedinţa sa din Los Angeles, din cauze naturale.
Despre cel care a decedat la 103 ani şi care a fost o parte importantă în istoria companiei General Electric, Steven Spielberg a declarat:
„Când văd o consolă PlayStation, când mă uit la un telefon mobil - de la cel mai mic calculator şi până la un iPad -, privesc spre tatăl meu şi spun: «Tatăl meu şi o echipă de genii au început acest fenomen.»”
Arnold Spielberg s-a născut pe 6 februarie 1917 în oraşul Cincinnati şi a mai avut şi trei fiice: Anne, Nancy şi Sue.
El a fost pasionat încă din copilărie de învăţătură şi inovaţie, iar la 6 ani a transformat podul din casa familiei sale într-un laborator de invenţii.
În locul respectiv şi-a invitat prietenii să ţină în mâini electrozii unui aparat de electroşocuri, pe care îl construise fără să conecteze bateriile acestuia.
La 12 ani a primit cadou o staţie radio, care l-a ajutat să lege prietenii şi discuţii pe calea undelor cu persoane necunoscute din diverse locuri ale lumii.
Această pasiune pentru poveşti a fost transmisă mai departe şi copiilor săi. „Şi-a făcut prieteni prin intermediul staţiei radio. Asculta poveştile unor oameni despre care nici nu ştia că existau până atunci.
Intra în contact cu persoane necunoscute şi cordialitatea lui a fost un lucru pe care l-a exprimat şi în viaţa reală, împrietenindu-se adeseori cu persoane care stăteau la coadă la magazinele Starbucks sau la mesele apropiate de a lui”, a spus Sue Spielberg.
În decembrie 1941, Spielberg se înrola ca sergent în armata americană şi lucra ca operator radio şi coordonator de comunicaţii pentru escadrila 490.
După război, s-a căsătorit în 1945 cu Leah Posner, o talentată pianistă concertistă. Un an mai târziu se năştea fiul lor, Steven, care avea să marcheze istoria cinematografiei.
Cei 4 copii ai cuplului au crescut într-un mediu care a încurajat raţionamentul logic şi gândirea independentă.
Mai departe, Arnold Spielberg s-a întors la şcoală şi a obţinut o diplomă în inginerie electrică la Universitatea Cincinnati.
După absolvirea din 1949, acesta s-a angajat la RCA (n.r. - Radio Corporation of America) în Camden, New Jersey şi a lucrat la primul computer comercial şi de afaceri.
Dispozitivul a fost dezvoltat de RCA - denumit RCA BIZMAC - în perioada de pionierat a industriei computerelor.
În 1956, era recrutat de compania General Electric şi contribuia la dezvoltarea seriei de calculatoare GE-200. În cv au urmat companiile Electronic Arrays, SDS, Burroughs şi IBM.
Spielberg a câştigat Pioneer Award din partea Institutului de Inginerie Electrică şi Electronică din SUA, iar în 2012 a fost recompensat de Shoah Foundation Institute din cadrul Universităţii Southern California pentru promovarea umanităţii prin intermediul tehnologiei, activităţi de tutorat şi catalogarea şi organizarea mărturiilor făcute de supravieţuitorii Holocaustului.
Chiar şi în ultimele zile de viaţă, Arnold Spielberg urma diverse cursuri online despre termodinamică şi istoria astronomiei.
explicaţie foto: Președintele Barack Obama s-a întâlnit cu regizorul Steven Spielberg și cu tatăl său Arnold Spielberg în Los Angeles, la 7 mai 2014.
sursa: Agerpres